Трябва да стабилизираме държавите, от които произхожда тероризмът. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг в щаб-квартирата на организацията в Брюксел. „Ислямска държава“ е отговорна за терористични нападения по цял свят, трябва да бъдем предпазливи, опасността съществува навсякъде.

снимка: www.youtube.com

снимка: www.youtube.com

 

“Джихадистите се опитват да се установят в Афганистан. Мисля, че трябва да останем в Афганистан много дълго – колко точно, това ще зависи от събитията на място“, добави Столтенберг и отбеляза, че ДАЕШ са в отбранителна позиция и губят територия в Сирия, а иракските сили за сигурност постигат успехи в Ирак.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

“Вярвам, че новата американска администрация ще остане обвързана с НАТО, получих такива уверения от новоизбрания президент Доналд Тръмп – той ясно заяви, че САЩ остават с НАТО, защото алиансът е важен за Вашингтон и за Европа“, обясни в отговор на въпрос председателят. Той посочи, че към този момент няма пряка заплаха от страна на Москва за нито една държава-член на пакта – “Не виждаме пряка заплаха от Русия за нито една държава от НАТО. Целта ни не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, защото нападението срещу една държава от пакта ще задейства чл. 5 от договора от Вашингтон“, посочи Столтенберг.

компютър, кибератака

Йенс Столтенберг допълни, че се наблюдават кибератаки срещу много държави от организацията, но е неприемливо да има външна намеса в национални избори на всяка страна -“Външно влияние над национални избори е неприемливо. Помагаме на държавите от Алианса да се защитят, имаме екип, който може да бъде изпратен в държава, която има проблеми“, каза той.


Share Follow

Leave A Reply