Софийска градска прокуратура внася искане за отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата.

„Кметът на Пловдив първоначално е поискал изменение на мярката за неотклонение „парична гаранция“ от 20 000 лева. В последствие оттегли искането си за това изменение на мярката, но на следващия ден отново подаде такова искане, като втория път е сезиран Софийски градски съд“, обясни Арнаудова.

Съдебна палата Пловдив

Съдебна палата Пловдив

По думите ѝ в случая компетентен е Пловдивският окръжен съд и СГП ще изпрати делото до него, за да се произнесе по искането му за изменение на мярката.

„Едновременно с това СГП внася и искане за отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност, тъй като считаме, че са налице достатъчно доказателства за това, че той е извършил престъплението по служба и с оглед на неговото длъжностно качество е налице реална опасност, ако продължи да изпълнява тази длъжност, да повлияе на пълното и всестранно разследване по досъдебното производство“, подчерта Арнаудова.

Румяна Арнаудова снимка: БГНЕС

Румяна Арнаудова
снимка: БГНЕС

По думите ѝ 90% от свидетелите по разследването се намират в служебна йерархическа зависимост от Тотев и той, в качеството на работодател, би могъл да попречи на разследването.

Припомняме, че на 10.01.2017г. СГП привлече като обвиняем Иван Тотев за престъпление по служба. Според обвинението кметът, в ролята си на възложител на обществени поръчки, е осъществил пряко договаряне с „Запрянови 03” ООД – изпълнител на проект за изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив.


Share Follow

Leave A Reply