СДС ще започне преговори с други десни партии за съставяне на коалиция на предсрочните избори. Това заяви в студиото на БНТ заместник-председателят на СДС Румен Христов. Той обясни, че все още няма да се прави явен избор, а ще се водят преговори с всички партии, които са с дясноцентристка ориентация. “Не искам да правя избор между ДБГ или ДСБ. Ние като най-старата и най-мъдрата партия в дясното политическото пространство, смятаме , че не бива да се разпиляват гласовете на предстоящите избори и да поставяме под изпитание десния избирател да се чуди коя от формациите да избере. Смятаме, че формулата РБ беше успешна, независимо от катаклизмите, които се случваха при нас и трябва да продължим в тази посока”, поясни Христов.

5243060

снимка: БГНЕС

”92 % от членовете на националния съвет посочиха желание за съвестно явяване под формата на РБ. По отношение на преговорите, които ще водим, на първо място 52 делегати гласуваха за преговори с ДСБ, 51 за БЗНС, 40 за ДБГ и 35 за БНД. Тоест, ние повтаряме и като отделни гласувания, желания за сътрудничеството с партиите, с които започнахме XLIII-тото Народно събрание”, каза Христов и съобщи, че от партията са определили срок преговорите да се водят до 5 дни преди утвърдената крайна дата за регистрация на партии и коалиции.

СДС

Народният представител от РБ поясни, че съществува вероятност да бъдат водени и преговори с “Да, България” – ”Да, ще разговаряме с тях. Ние ще изчакаме да видим тяхната позиция. Ако потвърдят своята ориентация център дясно, ще разговаряме с тях”, заяви Христов и разясни, че преговори ще се водят с приоритет против корупцията, но само с десни партии. ”Антикорупционна коалиция да, но против корупцията се обявяват и леви партии. Блока няма да бъде само на база антикорупционна визия на формациите, но и все пак трябва да има едни базови ценности, въз основа на дясното, на които да стъпи”, каза Румен Христов.


Share Follow

Leave A Reply