„По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички, независимо от етнос, принадлежност и религия. Ще бъда президент на диалога и помирението, на баланса. Ще работя с парламента, правителството, институциите, партиите, организациите и гражданите, за намиране на решенията за България. Ще работя с партньорите ни за ускорена интеграция. Но ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ, категоричен бе Радев. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.“, каза в речта си пред строя новият президент.

Сега остава да докаже, че ще бъде държавният глава, който ще работи в диалог с всички и ще гарантира баланса, ще бъде и помирител, и ще е президент на всички българи.
Дали ще подкрепи думите си с факти и действия, ще стане ясно до края на тази седмица. В този период Румен Радев ще сформира служебното правителство. От екипът, който ще назначи в него ясно ще си проличат намеренията на новия държавен глава – дали ще работи като надпартиен или ще остане в сянката на БСП. В служебното правителство той обещава да заложи на експерти. Към тези експерти лидерът на БСП Корнелия Нинова от доста време твърди и повтаря, че няма отношение и че тя при назначаването на служебните министри участие няма да вземе. Нещо, в което лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов категорично заяви, че не вярва.
“Убеден съм, че БСП участва в подготовката на това служебно правителство. Сигурен съм, че участва. Е как така един генерал се политизира? Дава му се цялата власт и включително кабинет. Как БСП ще откаже да участва да му помогне? Свръхчовек да е, няма как да познава всички.”, заяви преди дни Борисов.
Дали са основателни съмненията на Бойко Борисов, също ще стане ясно до края на седмицата.
Към момента малко се знае, поне официално за членовете на служебния кабинет. В медииното пространство най-често за служебен премиер се споменава името на бившият председател на парламента по време на тройната коалиция проф. Огнян Герджиков. Твърди се още, отново неофициално обаче, че част от секретарите на Румен Радев ще влязат в служебното правителство. Само че, първо ще трябва той да съобщи екипа си, с който ще работи на “Дондуков 2”.
А можеше служебният кабинет вече да е ясен за публиката. Или поне разговорите с експертите, на които иска да заложи новият държавен глава да са водени прозрачно. Президентът Радев още с приключването на изборния ден на балотажа беше наясно, че ще трябва да състави служебно правителство. Би трябвало да знае, че това служебно правителство няма да е като другите. То е натоварено не само с подготовката и провеждането на предсрочните избори.
Радев, Нинова
Вероятно това служебно правителство ще номинира следващия български еврокомисар. На страната ни и предстои подготовката и за председателството на ЕС. Този кабинет ще работи и в усложнена международна обстановка. На практика цялата власт през следващите месеци ще е в ръцете на Румен Радев или на БСП – зависи от министрите, които ще видим в служебното правителство до края на седмицата. Тяхното назначение ясно ще покаже дали новият президент е наясно с отговорността, която му се падна и дали наистина е готов и иска да бъде президент на всички българи, който иска “да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.”
5271901

снимка: БГНЕС

Очакванията са, че за главен секретар на президента да бъде назначен доскорошният началник на Щаба на Военновъздушните сили полк. Димитър Стоянов, а за началник на кабинета му – журналиста Иво Христов.

В екипа на Румен Радев се предвижда да влязат още проф. Емилия Друмева, чието име през 2014-та година се спрягаше в редиците на БСП за председател на Централната избирателна комисия. Международният секретар на БСП Деница Златева и бившият кмет на село Труд Николай Копринков, също се очаква да са в екипа на Румен Радев.

Радев Йотова

снимка: БГНЕС

Със същия Указ, с който ще назначи служебният кабинет, Румен Радев ще разпусне и 43-ият парламент. Ако се съди по репликата му към депутатите от клетвената му реч – “остава ви една седмица”, то би трябвало Указът да е факт най-късно на 27 януари – в петък. Така ще може предсрочните парламентарни избори да бъдат на 26 март, каквато дата предложи БСП. А следващата възможна дата на вота е 2 април.


Share Follow

Leave A Reply