Няма причина болниците да бъдат търговски дружества. Това заяви пред журналисти в Перник министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, предаде БТА. Москов смята, че на първо време това, което е необходимо да се случи в следващия управленски мандат, е всеки собственик да има ангажимент към собствеността си и инфраструктурата. “Постъпилите от касата средства трябва да отидат пряко за лечение на пациентите и за заплащане на хората, които работят“, добави Москов.

министерство здравеопазване

 

Здравният министър в оставка е на мнение, че ангажиментът за инфраструктурата, за режийните разходи, е редно да бъде на собственика – община, държава, или частник – “Нашите разчети заедно с министерството на финансите са, че за държавните и университетски болници това финансово задължение би било около 92 млн.лв. годишно на базата на разходите за ток, парно, вода и други режийни, които всяко лечебно заведение прави“, каза Москов. Според него това е постижимо за републиканския бюджет за следващата година.

болница

Министър Москов определи болницата в Перник като част от базовата сигурност на хората във всяко населено място заедно с училището, църквата и полицейското управление. “Средно с около 5 млн. лв. на месец по-малко са заявките за плащане към НЗОК от болниците за месеците ноември, декември, спрямо периода преди въвеждане на електронната идентификация“, каза той и припомни, че това е дало възможност на Надзорния съвет на касата да вземе решение за закупуване на допълнителна дейност от болниците за минал период. Преди това Москов инспектира хода на ремонта на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология в МБАЛ „Рахила Ангелова“ и обсъди предстоящото изграждане на нов център за спешна помощ в Перник.


Share Follow

Leave A Reply