Министерски съвет и Министерство на финансите са в готовност да осигурят необходимите средства, въз основа на обявена обществена поръчка и подписан договор за машинното гласуване. Това заяви служебният заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната Стефан Янев, който е отговорен за изборния процес.

Колко ще струва машинния вот ще стане ясно обаче от обявената от ЦИК поръчка. Кабинетът обаче ще търси начин да осигури финансирането.

mashinno glasuvane

Изборната комисия ще проведе обществена поръчка за 13 000 машини. Ще има машинно гласуване и в чужбина, въпреки че това било сложно за организиране. Външно министерство е получило уверение от ЦИК, че ще се подсигури машинния вот зад граница и няма да има проблем сънародниците ни навън да гласуват.

Изборната комисия изцяло ще реши каква ще е обществената поръчка за машинния вот – дали ще купуваме машини или те ще са под наем.

ЦИК

Проблем пред машинния вот може да се окаже сертифицирането на машините. Търси се и външен сертификатор, ако у нас няма такъв.

Първата работна среща на екипа, който ще се занимава с организацията на изборите, ръководен от Янев, се проведе в Министерски съвет. В нея участие са взели представители на МВнР, МФ, ГРАО, ЦИК, Агенцията за електронно управление, МВР и ГД „Национална полиция”. По отношение на брой на машини, които ще бъдат предмет на тази обществена поръчка са съобразени с броя на избирателните секции в цялата страна, който е завишен с 10%. „Грубата цифра е около 13 000 машини, ако се реализира тази обществена поръчка. Тя ще бъде организирана от ЦИК”, каза Янев. Той увери, че няма проблеми с процедурите, които вече са стартирали, по отношение на цялостната организация на изборите. „Всичко върви, нямаме технически проблеми на този етап”, подчерта вицепремиерът.


Share Follow

Leave A Reply