Румен Овчаров е привлечен като обвиняем за две престъпления. Това заяви Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата.
По думите на Арнаудова първото обвинение е за това, че като министър на икономиката и енергетиката през 2006-2007 година е превишил властта и правата си, като е дал разрешение на изпълнителния директор на „Мини Бобов дол” ЕАД да сключи договор за наем с частното търговско дружество „Ораново” ЕООД, което по силата на договора е получило правото да добива въглища, които са изключителна държавна собственост. Според закона, такъв добив може да се осъществява от лице, което е получило разрешение с решение на Министерски съвет.

Румяна Арнаудова снимка: БГНЕС

Румяна Арнаудова
снимка: БГНЕС

„Второто изпълнително деяние за престъпление по служба от г-н Овчаров е за това, че през месец февруари 2007 година, отново в нарушение на служебните си задължения, уредени в Закона за подземните богатства, не е създал необходимата организация за установяване на условията по закона. Без да са на лице тези изисквания е предложил на Министерски съвет невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол” ЕАД, на практика да бъде сключено допълнително споразумение към този договор, което е сторено в нарушение на решение на МС от февруари 2007 година и от това са настъпили значителни вреди за търговското дружество”, обясни Арнаудова.

 

Румен Овчаров

Според държавното обвинение от тези деяния са настъпили вредни последици – неизплатена концесионна такса за 557 256 тона добити кафяви въглища. Според Арнаудова, така на практика е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост. Към момента на Румен Овчаров му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.


Share Follow

Leave A Reply