Извършена проверка от септември 2016 г. на тунел “Ечемишка“  не е открила индикации за възможни проблеми. Тогава са били ремонтирани част от осветителните тела, заяви инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към АПИ. Прокуратурата е започнала проверка по случая. Към момента виновни за трагичния инцидент няма. Предполага се, че тръбата е била силно корозирала и не е издържала тежестта на осветителното тяло.

ечемишка

 

Заради инцидента част от магистрала „Хемус“ остава затворена за движение от пътен възел „Правец“ до пътен възел „Витинска река“. Тунелът ще бъде отворен, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобили. През септември 2016 г., преди да започне ремонтът на дясната тръба на тунел „Ечемишка“ в посока Варна, е била направена експертиза на съоръжението. Инж. Златев добави, че тогава специалистите препоръчали да се започне с дясната тръба, защото тя е в по-лошо състояние – течове и нарушена хидроизолация – “Лявата тръба също е била проверена и е било установено, че няма проблеми. Бил е направен преглед на осветлението и част от него е било подменено. Няма грешка в експертизата. Няма и нормативно разписан срок през какъв период от време да се прави ремонт на тунелите“, съобщи Златев. Тунел „Ечемишка“ не е ремонтиран от построяването му през 1985 година.

orig_dbdcaad33ca818390d7218ebc426e060

В района на съоръжението по АМ “Хемус“, е въведена временна организация на движението. За леките автомобили няма ограничение да се движат по стария път София – Ботевград. Движението на тежкотоварните автомобили е пренасочено и те не се движат по този маршрут. Всички камиони, които идват от Видин, Монтана и Плевен, се насочват за преминаване през Искърското дефиле. За товарните превозни средства, които се движат в посока София – Варна, пътната агенция препоръчва да ползват автомагистрала „Тракия“.


Share Follow

Leave A Reply