По време на мандата на Петър Москов дълговете в здравеопазването са достигнали 411 млн. лв. Това заяви пред бТВ служебният здравен министър Илко Семерджиев. По негови изчисления за последните две години дългът е скочил с около 100 млн. лв.

Той определи като неверни данните на Москов, че с въвеждането на пръстовия идентификатор се спестява по 1 млн. лв. на ден. Според Семерджиев много от разходите в сектора са прехвърлени за 2017 г. и така миналата година излиза като успешна. „В резултат на това започваме 2017 г. със 72 милиона дефицит – 50 милиона отложени плащания от 2016 г., които през януари вече са изплатени, а още 20 ще бъдат изплатени през февруари”, обясни той. Министърът заяви, че ще търси механизъм за отмяната на пръстовия отпечатък.

пръстов отпечатък, болници

Система за пръстови отпечатъци в болниците

„Някои от най-големите ни болници имат вече 3 пъти по-голям дълг в сравнение с 2014 г. Освен това има и увеличена смъртност, като през 2015 и 2016 г. тя е най-висока от началото на века“, каза още Семерджиев.

Като друг сериозен проблем той изтъкна големия спад на ваксинирани деца с 4-валентна ваксина. Семерджиев добави, че поема отговорност през тази година това да се промени.

болница

Семерджиев добави още, че през 2016 г. над 3500 души били в листа на чакащи в Здравната каса, а „подобен феномен никога не е имало“.

Петър Москов отговори на обвиненията на Семерджиев. „Самият факт, че първото, което прави това правителство е да се захване да обяснява какво от реформите е правено от предишното правителството и кое трябва да бъде променено, дава ясно отговор правени ли са реформи или не.“  Това заяви той пред БНТ.

Петър Москов, министър на здравеопазването

„Аз от тези думи не съм нито учуден, нито ги чувам за първи път. Това са атаките, които БСП и ДПС две години сипеха върху правителството. И това е логично, защото и двете партии подкрепиха избраният президент Радев. Тук лошото е когато се премине от думи в дела, когато ДПС и БСП са в опозиция и имат имат стъпка към властта. Първите неща, които чувам са панически стъпки по разграждане на контролните механизми на държавата и на касата“, добави Москов.

„Преди 2 години когато стъпвах на този пост и имах собствените си притеснения и се питах дали е възможно да настъпи промяна и възможно ли е от търговията да се върнем към медицината, към смисъла, към ефективността на разходите и сега след 2 години знам – възможно е! От онзи ден има решение на съда, което твърди, че пръстовият отпечатък не нарушава правата на пациентите. Електронният идентификатор категорично доказва въздействието си върху гледна точка на изсветляване на финансовите потоци“, коментира още той.


Share Follow

Leave A Reply