На днешното си заседание служебният кабинет реши да отстрани 14 областни управители – половината от общо 28-те.

Сменени са областните управители на Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, София – област, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и Велико Търново. Нов областен управител е назначен на София-град, тъй като досега имаше временно изпълняващ длъжността.

Причината за смените на голяма част от областните управители в страната са „преглед на работата им, както и постъпили сигнали“, обясниха от правителствената служба без да дават повече подробности. Целта на служебното правителство е организацията и провеждането на честни и безпристрастни избори и там, където има съмнения за това са направени промени, уточниха от правителствената пресслужба. На какво основание са съмненията, също не стана ясно.

На тяхно място служебният кабинет назначава нови.

Валери Сарандев ще заеме поста на областен управител в Благоевград. Сарандев е лидер на БСП -Гоце Делчев и близък до председателят на партията Корнелия Нинова. Преди дни приключиха събранията по общини на БСП, след които стана ясно, че Валери Сарандев е с най-много номинации за водач на листата в региона. Той е завършил школата на МВР в Симеоново. Магистър е по „Право“ от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Последно е заемал поста зам.-кмет на община Гоце Делчев.

Прави впечатление, че сред новоназначените областни управители, няколко са били заместник-областни управители в периода 2013-2014. Такава е била и София Торолова, която става областен управител на Софийска област. Както и новият Областен управител на област София Диана Тонова. От декември 2015 г. е началник на отдел в столичния район „Витоша“. Магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Начело на областната управа във Варна застава Тодор Йотов. Завършил е Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, където е бил в последствие ръководител на офис „Международна дейност“. В периода 2008-2012 г. е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Той е един от хората, които публично подкрепиха бившия транспортен министър от кабинета Орешарски Данаил Папазов, когато последният се кандидатира за кмет на Варна като независим.

Сред новите губернатори има и такива от редиците на НДСВ.

Момчил Младенов става областен управител на Враца. Завършил е Техническия университет в София. Бил е заместник-кмет на община Враца в периода 2003-2007 г., в момента е управител на БКС в града. Местни медии припомнят, че той е бил един от активистите на НДСВ в града.

Начо Ковачев-новият областен на Кърджали. Бил е заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г., завършил е ВВАУ в Шумен, както и ВА „Г. С. Раковски“ в София. Името му се свързва с НДСВ.

 Христо Алексиев– служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Христо Алексиев– служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Малко по-късно стана ясно, че служебният министър на транспорта Христо Алексиев е разпоредил промяна в борда на директорите на БДЖ. От него отпадат досегашният изпълнителен директор Владимир Владимиров. Неговото място се заема от Георги Друмев. Бордът трябва да го избере за изпълнителен директор. Със заповед на министъра е освободен и шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев и е назначен Красимир Папукчийски.

 

 


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: За ГЕРБ смяната на областни управители е разчистване на сметки. БСП не коментираха решението на Герджиков

Leave A Reply