С наближаването на предстоящите парламентарни избори лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще вкара нови лица в партията и ще обнови състава й. Стигна се дори до приемането на вътрешнопартиен закон, според който членове на БСП мога да бъдат депутати не повече от 12 години. С излизането на партийните листи за предстоящите избори тези нови лица станаха ясни. Те са повече от 40% в листите на партията. Дали това са лицата на промяната за столетницата, или просто хвърляне на прах в очите на левите избиратели предизборно?

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Солидната победа на подкрепения от БСП кандидат за президент Румен Радев даде нова надежда на социалистите за бъдещо управление на държавата след предсрочните парламентарни избори. До голяма степен надеждата се появи още със смяната в ръководството на партията преди близо година. Новият лидер Корнелия Нинова дойде със сериозна заявка за реформи в столетницата и придобиването на нов облик. Мнозина се надяваха партията най-после да успее да се преструктурира в модерна европейска лява политическа сила и да привлече нов електорат към себе си по този начин.

Сергей Станишев с новия лидер на БСП Корнелия Нинова снимка: БГНЕС

Сергей Станишев с новия лидер на БСП Корнелия Нинова
снимка: БГНЕС

Смяната на лицата в партийните листи трябваше да е основния двигател на промяната за столетницата. Отдавна не е тайна, че БСП има нужда от нови лица с модерно мислене и свежи идеи, които да отговарят на социал-демократическите идеи в европейското ляво пространство. Всичко това на пръв поглед се случва и опитни политически фигури от провалени бивши правителства на БСП остават извън листите.бсп

Въпреки това голяма част от новите лица не вдъхват доверие към реална промяна при социалистите. Повечето от тях директно или индиректно винаги са били свързани с партията. Техните възгледи за столетницата едва ли се отличават като по-модерни и прогресивни от предшествениците им. По всичко личи, че партията отново ще залага на про-руската и соц. носталгична реторика, с която печелят по-възрастните си избиратели. Тя действа при твърдото ядро на партията, но за да се развиват БСП имат нужда от нови избиратели, в противен случай са обречени.

Бърни Сандърс, сенатор в САЩ и символ на прогресивните леви идеи в света

Бърни Сандърс, сенатор в САЩ и символ на прогресивните леви идеи в света

Трудно е да спечелиш един млад и интелигентен човек с леви възгледи, който има най-малка представа какво е ляво и дясно, ако залагаш като акцент в политиката си носталгия към комунизма и Русия в лицето на Владимир Путин и неговата дясно-центристка партия “Единна Русия”, която никога не е била лява и социална. Единствената реална промяна пред БСП би била загърбването на комунистическото им минало и въвличането им в прогресивната социал-демократическа мисъл на модерния свят. Това няма как да се случи с лица, които не правят реална разлика между комунизъм и европейски социализъм, а може би и не искат да я направят.

Единна Русия

“Единна Русия”, дясно-центристката партия на Путин

Дори и да присъстват хора с прогресивни идеи сред новите партийни листи на БСП, те едва ли са водещи и едва ли ще се задържат достатъчно дълго, за да променят столетницата. Самият Стефан Данаилов заяви, че при въвеждането на мажоритарната избирателна система, за която гласуваха милиони българи на референдум, партията ще премахне наложеното ограничение за не повече от 12 години във властта. Тоест най-голямата реформа на Нинова не е устойчива и се е намерил повод за нейната отмяна. С оглед на задължителния характер на резултатите от референдума за мажоритарния вот, тази отмяна ще се въведе в най-скоро време.

Стефан Данаилов и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Стефан Данаилов и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Една скорошна отмяна на голямата промяна в БСП обезсмисля целия акт и го превръща в популистки. Ако това се случи, не само че БСП отново няма да загърби миналото си в името на бъдещето, но и ще подведе хиляди избиратели, които ще повярват в промяната на социалистите на предстоящите избори. Въпрос на време е да разберем, дали ще има устойчива промяна в столетницата, или временна премяна.


Share Follow

Leave A Reply