Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвинения, че Москва е замесена в опит за преврат в Черна гора, съобщават руски медии. Реакцията идва след като един от водещите британски вестници „Телеграф“ излезе със статия, позовавайки се на британски правителствени източници, в която Москва се обвинява в опит за сваляне на черногорското правителство с планирано убийство на прозападния премиер Мило Джуканович на 16 октомври 2016 г. С преврата се е целяло саботиране намерението на страната да се присъедини към НАТО.

Джуканович, vesti.rs

Джуканович, vesti.rs

Според Лавров информацията съдържа безпочвени обвинения към Русия. Той изтъкна пред журналисти, че „не са представени никакви факти относно тези безоснователни обвинения“. По-рано руското посолство в Лондон определи обвиненията като „чиста инсинуация“.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята за безотговорни изявленията на главния специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич за това, че органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в деня на парламентарните избори през октомври в Черна гора, предаде агенция ТАСС.

Дмитрий Песков снимка: ЕРА/БГНЕС

Дмитрий Песков
снимка: ЕРА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл изрази съжаление, че подобни обвинения звучат от устата на високопоставени официални представители. Пред журналисти Песков заяви: „Това са твърде сериозни твърдения, за да бъдат направени и да не бъдат подкрепени от каквато и да е достоверна информация. Това е най-малкото безотговорно“.

 


Share Follow

Leave A Reply