„Заявките на болниците са намалели с 10 млн. лева.“ Това каза здравният министър в кабинета „Борисов-2″ Петър Москов.“Мислех да не обръщам внимание на цялата помия, но много се натрупа и съм длъжен да дам отговори“, заяви бившият министър на здравеопазването пред бТВ. Поводът бяха обвиненията на служебния здравен министър Илко Семерджиев, според когото реформата в здравеопазването е „гръмко наименование на неудачни решения“, а пръстовият идентификатор не може да удостовери нищо.

пръстов отпечатък, болнициВ отговор Москов посочи, че идентификаторът пречи на този, който генерира финансов ресурс без пациента. По думите му пръстовият идентификатор е ключ към системата. „След реформаторите идват реставраторите – да реставрират параметрите на системата, каквато я заварихме преди години. Вярвам, че това усилие няма да е успешно“, категоричен беше Москов относно обвиненията.

5323825
Москов отрече и думите на уволнения от него зам.-шеф на НЗОК Димитър Петров, че той като здравен министър е издавал устни разпореждания по телефона. Той поясни, че през 2015 г. Петров е трябвало да подготви методика как фармацевтичните компании да правят отстъпки за Касата. Той бил постигнал 16-17 млн. отстъпки от фирмите, а заемащата поста след него Кръстева получила от фирмите 30 млн. повече.

Илко Семерджиев

Бившият здравен министър отрече и твърдението на уволнения от него и възстановен директор на болницата „Св. Иван Рилски“ Дечо Дечев, че част от турските ваксини, за които сега има образувано дело, са били с опасно завишени нива на живак.
Москов опроверга твърденията като посочи, че същата ваксина е ползвана до 2000-та година. „Това е лъжа, в СЗО не знаят какво има във ваксината, а Дечев знае“, каза Москов. Той посочи още, че твърдението на сегашния министър Семерджиев, че са унищожени имунизационните календари на 2 поколения деца, е лъжа, като изтъкна, че няма разлика в обхвата на имунизираните през 2014, 2015 и 2016 година.

снимка: БГНЕС

Москов показа и документ от март 2014г. от фирма, традиционно доставяща ваксини, в който се заявява готовност да доставя годишно по 280 хил. ваксини. По думите му по вина на правителството на ДПС и БСП не е последвало нищо, а след това се е наложила промяна в имуназиционния календар и търсене на ваксини „по света“.


Share Follow

Leave A Reply