“Проблемът с болничната помощ не опира само до пари. Парите през годините са почти същите, увеличават се малко. Проблемът е с наложените изисквания в рамковите договори, като с всеки следващ те ескалират в лоша посока.“ Това заяви председателят на Националното сдружение на частните болници в България д-р Николай Болтаджиев.

Николай Болтаджиев

д-р Николай Болтаджиев, снимка: БГНЕС

“Това са изисквания, които от една страна са уредени с нормативни актове, т.е. медицинските стандарти, които оскъпяват много болничната помощ. Това са изисквания за персонал, за лаборатория, за структури, за какво ли не. Други изисквания, например,това за болничния престой много оскъпява услугата, а всички тези неща могат да се променят в обратна посока и да поевтинее услугата. Тогава и дълговете на болниците ще намалеят. Оскъпяването и администрирането на услугата обикновено води и до лошо качество“, коментира специалистът.

5343232

снимка: БГНЕС

Председателят на НСЧББ е на мнение, че ако се редуцира администрацията и регулациите, тогава има вероятност услугата да бележи по-ниска цена, а качеството да се подобри. Д-р Болтаджиев коментира и пръстовия автентификатор, който все още остава, но съдбата му ще се реши на 16 март в съда. Според него тези пръстови отпечатъци затрудняват и лекарите, и пациентите. Очакванията от събора са да се коментира Националния рамков договор и да се гласува за него.

министерство здравеопазване

“Има много слабости, наложени от нормативната уредба, която ни е наследство от министър Петър Москов. Много нормативни актове са все още в съда повече от една година, които бяха залегнали и в неподписания миналата година Национален рамков договор. Служебният министър Илко Семерджиев се опитва да ги махне, но няма практическата възможност, защото някои неща са променени със закон, а сега няма парламент. За други нормативни актове се изисква време да се отменят или да се променят. Едни падат в съда. Онзи ден, например, един падна в съда на втора инстанция наредбата, която определяше удовлетвореността на пациента. Надявам се сега вече да са премахнали тези текстове, така че и съда постоянно ни изненадва за щастие“, поясни Болтаджиев.


Share Follow

Leave A Reply