Тази сутрин и през изминалата нощ е имало нови сблъсъци между редовни военни азербайджански части и арменски сепаратисти в Нагорни Карабах. Това съобщават агенция ТАСС и агенция “Франс прес“. Арменското военно министерство съобщи, че е предприет опит за пробив на линията за неприкосновение между войските в региона. При ответни мерки на карабахската страна противникът е понесъл значителни загуби, като има ранени и убити. Карабахските сепаратисти съобщават, че няма жертви.

Нагорни Карабах

снимка: ТАСС

Според азербайджанското министерство на отбраната тази нощ арменски военни формирования са предприели действия за настъпление срещу азербайджански позиции по различни направления на фронтовата линия и войските на Баку са понесли загуби. И в двете разпространени съобщения не става ясен броят на жертвите. Днес азербайджанското ведомство заяви, че през изтеклото денонощие примирието по линията на неприкосновение в Нагорни Карабах е било нарушено 120 пъти от арменски подразделения, използвали тежки картечници.

Нагорни Карабах, регион

снимка: Уикипедия

Областта Нагорни Карабах е със специфичен статут. Официално е част от Азербайджан, но от края на военния конфликт през 1994 г. е под контрола на сили, които твърдят, че са местни етнически арменци. Според Баку те включват войници от редовната армия на Армения. Районът е населен предимно с арменци и де факто е независим от 90-те, след война между сепаратистите. През април миналата година ситуацията в областта рязко ескалира, когато започнаха военни действия. Новите сблъсъци идват след убийството на трима арменски войници при боеве с азербайджанската армия на 29 декември.

 


Share Follow

Leave A Reply