Нациионалния съвет за тристранно сътрудничество обсъди приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. По време на срещата стана ясно, че основни приоритети ще бъдат здравеопазването и заетостта. Предвидено е да има над 220 събития. Президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов призива да бъдат охладени всички страсти. Той настоя за успешно председателство, както и подробно да бъдат обсъждани приоритетите. Сред тях е и трудовата мобилност, а решения ще се вземат от европейските институции.

НСТС

снимка: БГНЕС

От КНСБ желаят темата за бъдещето на труда да влезе в председателство. Представителите им поискаха от правителството да включи сред приоритетите на българското председателство на ЕС и достойното заплащане на труда. Според тях в приоритетите задължително трябва да бъдат включени бъдещето на труда, хоризонталните политики за условията на труд, социалният дъмпинг, срещу който се борят европейските профсъюзни движения. “Сякаш изпускаме влака. Не трябва да се допуска Европа на две скорости“, обясни председателят Пламен Димитров. Синдикатът ще представи на кабинета своите предложения, които ще бъдат съгласувани с работодателите.

председателство, България, Съвет на ЕС, лого

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обясни, че председателството е голям шанс за страната. Той настоя за индустриализация на Европа и поясни, че казусът с трудовата миграция е много остър и той трябва да бъде поставен. Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата настоява за по-ясни правила за интегриране на мигрантите.


Share Follow

Leave A Reply