Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни днес с „нацистки практики“ отмяната на митинги на негови привърженици в Германия, предаде АФП.
„Вашите практики не се различават от тези на нацистите“, заяви Ердоган на митинг на жени в Истанбул в подкрепа на референдума за конституционните промени, разширяващи неговите пълномощия. „Мислех, че Германия се е отказала отдавна. Ние сме се заблуждавали“, каза Ердоган.
„Вие ни давате уроци по демокрация, а после пречите на министрите от тази страна да говорят там“, посочи още той.

Реджеп Ердоган снимка: БГНЕС

Реджеп Ердоган
снимка: БГНЕС

Отношенията между Анкара и Берлин се обтегнаха след отмяната в четвъртък и петък в Германия на митинги в подкрепа на референдума в Турция, на които бе планирано да присъстват турски министри.
Турция реагира остро на отмяната на митингите, като обвини Германия, че действа за победа на „не“ на референдума, но германският канцлер Ангела Меркел отговори, че решенията по въпроса за митинги не са от компетенциите на федералната държава, а от компетенциите на общините.

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган снимка: БГНЕС

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган
снимка: БГНЕС

Меркел разговаря по телефона вчера с турския премиер Бинали Йълдъръм, за да се опита да успокои напрежението, а министрите на външните работи на двете страни е планирано да се срещнат в сряда в Берлин.

Бинали Йълдъръм, снимка: ЕПА/БГНЕС

Бинали Йълдъръм,
снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки забраните турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи се очаква да участва днес в две събрания, организирани от турски сдружения в Кьолн и Леверкузен.


Share Follow