Зам.- министърът на външните работи Бойко Мирчев привика посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, съобщават от МВнР. Поводът е появата на посланика в предизборен клип на „Обединение ДОСТ“. Според дипломати българската страна ще изрази остър протест и заради призива на турския министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу към българските изселници в южната ни съседка масово да гласуват за определена политическа партия – за ДОСТ.

Сградата на МВнР

Междувременно съветът за електронни медии (СЕМ) подготвя писмо до Министерство на външните работи заради предизборния клип на ДОСТ, в който попада в кадър и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, съобщи председателят на съвета Мария Стоянова пред „Дневник“. Това решение е взето на заседание днес. СЕМ се е самосезирал заради предизвиканата обществена реакция.

b27c455c12c8468ccced7ce1575a2db8

Стоянова обясни, че СЕМ работи по Закона за радиото и телевизията и Изборния кодекс, които не им дават големи правомощия за реакции по случая. Стоянова смята, че участието в предизборната кампания на официални представители на други държави, дори и партньорски, не могат да бъдат оставени без последствие.

„Има обаче Виенска конвенция, която урежда статута на дипломатическите представители, а както и международно право. В този смисъл компетентността в тези две области е в правомощията на МВнР и изпълнителната власт като цяло“, каза още Мария Стоянова.

Очаквайте подробности!


Share Follow