„Хората тук искат да чуят какво гарантираме (…) А като иска да ме съди (Елена Йончева), аз пък ще призова Специализираната прокуратура да извади всичко, което сме плащали за различни централи, тук съм много внимателен с думите (миналата седмица Борисов коментира в този контекст „интервюта на Йончева“, за което тя заяви, че ще го съди за клевета – бел.ред.). Защото България плати близо 2 милиона. И то бяхме принудени да ги платим, защото бяха договорени от нейния мъж тогава. Защо ме вкарват в тази тема? Аз само се възмутих се от нейното поведение срещу Делян Добрев, защото знам какво са правили. Спрете се! Като ме съди ще поискаме да се разгледа цялата тази сделка – от А до Я и дали е била нужна, дали е била правилна. Това ли ги интересува хората тука? Според мене – не. Нека изборите бъдат за това какво всеки от нас може да представи.“ Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължи индиректния си спор с Елена Йончева чрез медиите в последните дни. Изявлението бе част от предизборна среща на екипа на ГЕРБ с жители на Варна.

Репликата на Борисов идва в отговор на интервю с Йончева от тази сутрин, в което тя го обвинява в лъжа, заявява, че ще го съди и го призовава след края на делото да се оттегли от политика, като обещава в случай, че не излезе права да направи същото.

еленай йончева2

Още на 10 март тя покани българските адвокати, които не се страхуват от Бойко Борисов, да се свържат с нея. По-късно Борисов написа във „Фейсбук“: „Разбрах, че Елена Йончева ще ме съди за клевета. С удоволствие ще участвам в този процес. А още по-компетентен от мен е бившият финансов министър Симеон Дянков за финансовата част, както и шефовете на разузнавателните служби“.

Обвиненията в клевета дойдоха след като в Бургас Бойко Борисов заяви: „Представете си, че сте журналист и държавата ви плаща по няколко милиона за интервюта в чужбина през една от партийните централи. Даже нашето правителство беше принудено да плати. Та това „ново лице“, ако си позволи отново да каже, че крадем, ще наруша закона и ще кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея – с мъж премиер тогава. Това е ясен конфликт на интереси! Ние не си позволяваме да кажем за тях това, което десетилетия са вършили, а те имат наглостта да ни обвиняват в кражби“, коментира Бойко Борисов в Бургас.

В спорът се включи и бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев.

„Елена Йончева е доказан професионалист, чиито филми от най-горещите и опасни точки на света, често са правени само благодарение на нейния ентусиазъм и отдаденост на журналистиката и със скромен, понякога дори крайно недостатъчен бюджет. По време на моя мандат българското правителство не е отпускало средства за филми на Йончева“, написа Станишев в профила си във „Фейсбук“.


Share Follow

Leave A Reply