Журналистът и водач на листата на БСП в Хасково Елена Йончева заяви, че твърденията на бившия премиер Бойко Борисов по неин адрес са лъжа и тя ще го съди, а когато го осъди, се надява той да напусне политиката.

Борисов

Повод за реакцията ѝ са думите на лидера на ГЕРБ: „Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева“, пише „vevesti“.

„Представете си, че сте журналист и държавата ви плаща по няколко милиона за интервюта в чужбина през една от партийните централи. Даже нашето правителство беше принудено да плати. Та това „ново лице“, ако си позволи отново да каже, че крадем, ще наруша закона и ще кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея – с мъж премиер тогава. Това е ясен конфликт на интереси! Ние не си позволяваме да кажем за тях това, което десетилетия са вършили, а те имат наглостта да ни обвиняват в кражби“, заяви Бойко Борисов на форум пред симпатизанти в Бургас в петък.

Думите му бяха потвърдени от бившия финансов министър Симеон Дянков.

„По спомени, бюджетът трябваше да плати значителна сума за репортажи в чужбина, тъй като такива пари не са били бюджетирани в националната телевизия. Не помня защо не е било платено от предишното правителство, когато всъщност са станали пътуванията.“, каза Дянков пред informo в петък.

Симеон Дянков снимка: БГНЕС

Симеон Дянков
снимка: БГНЕС

„Това е абсолютна, тотална лъжа – каза журналистът в предаването „Tази неделя“ по bTV. – Ще дам бившия премиер на съд за опетняване не само на моето име, но и на журналистическата професия. Той за всичко лъже, не виждам никаква истина в думите му“.

„Категорично правителството не е било принудено да дава милиони за мои репортажи“, заяви тя.

Йончева повтори няколко пъти, че документалните филми, които е правила като журналист, не са били с бюджет на Българската национална телевизия (БНТ), а сама е събирала спонсори, като така е имала повече свобода – без да зависи от някоя държавна институция.

елена йончева

Понеже съм абсолютно убедена, че става въпрос за голяма лъжа, предлагам да се откажа от всякаква политическа битка, от депутатското място, ако бъда избрана, ако се докаже, че думите на Борисов са истина. Ако обаче стане обратното и ако Борисов е мъж, нека той да поеме отговорността и да напусне политическата сцена, призова Йончева.

Не може от позицията на силата да хвърляш такава кофа с лъжи. Нямам никакво съмнение, че ще бъде осъден, каза още Йончева. Тя отрече и като журналист да е работила за службите.

Според председателя на Института за дясна политика Георги Харизанов не става въпрос за работа за БНТ, а Борисов говори за „централи“ и в цялата история са намесени 2 млн. лв., изплатени на френските служби. За какво точно става въпрос обаче щяло да стане ясно, когато започне делото.


Share Follow