“Служебното правителство трябва да направи всичко възможно да даде възможност на всички български граждани да упражнят правото си на глас. Призивите за спиране на автобусите или затваряне на секции в Турция водят към ограничаване на правото на гласуване и нарушения на Изборния кодекс.“ Това заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев по време на брифинг в Министерски съвет.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Противно на исканията от политическите партии за ограничаване на изборния туризъм, който организират изселнически организации в Турция, правителството ще създаде всички възможности автобусите и автомобилите, които пристигат на 26 март, да бъдат обслужвани по-бързо по границите и да не се създават струпвания“, обясни Янев и съобщи, че ще бъдат отворени всички коридори на гранични пунктове, където има възможност.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Вицепремиерът коментира, че ще бъдат изпратени допълнителни служители от външно министерство в Турция, Великобритания и Германия, за да помагат и координират организацията на гласуването. Основна цел на тези мерки е да няма образуване на големи опашки заради съкратения брой на избирателни секции в чужбина. Янев коментира и провежданата от турските власти агитация в полза на ДОСТ. По думите му, Турция също се намира в състояние на предизборна кампания и има известно оправдание за поведението на Анкара. Янев обясни, че след проведените разговор с посланик Сюлейман Гьокче, неговата страна е прекратила проявите на намеса в предизборната кампания.


Share Follow

Leave A Reply