ДАНС наложи изпълнение на принудителни мерки на турски гражданин, който е представлявал заплаха за националната сигурност на страната. МВР е оказало съдействие по изпълнение на мерките. Това съобщиха от вътрешното министерство. Председателят на ДАНС е издал заповед за налагане на административни мерки “отнемане правото на пребиваване” и “забрана за влизане в Република България” в срок от 5 години на турски гражданин.

полиция

Лицето е представлявало заплаха за националната сигурност на Република България. Заповедта е издадена върху данни, които са събрани от органите на агенцията. Това е станало с оглед изпълнение на функциите и правомощията на ДАНС по противодействие на заплахи за националната сигурност, съгласно член 4 от Закона за ДАНС.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

 

След церемонията по повод 10 години от създаването на административните съдилища в България, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма няма изгонено лице от ДАНС, а има турски гражданин, върху когото е приложен закон – ”Няма изгонен от ДАНС, има турски гражданин, спрямо когото е приложен законът. Причината е защита на националната сигурност. Известно ми е всичко, което е осъществено от службите на ДАНС, осъществено е в пълна координация и с нас”, коментира Цацаров.

Сотир Цацаров, Софийски университет

снимка: БГНЕС

”Смятам, че в конкретния случай председателят на ДАНС си е изпълнил задълженията. Мисля, че по същия начин следва да бъде постъпвано по отношение на всички други лица, които по същия начин действат в тази обстановка. Не става дума за предизборна обстановка или влияние и политически стремежи. Става дума за националната сигурност на страната. Не за бежанците, става дума за действия срещу националната сигурност, за действия срещу териториална цялост на страната и всичко друго. За това отговаря председателят на ДАНС, но можете да сте сигурни, че това, което те правят, по моите разбирания, е напълно в интересите на закона и страната. Не може да се позволи в тази обстановка на първо място да се осъществява посегателство върху свободата и начина, по който протича предизборната кампания”, посочва той.

МВР

”Председателят на ДАНС за мен си е свършил работата. Мисля, че този пример няма да остане единствен, ако нещата продължават в тази насока. Не мога да дам каквито и да е повече подробности. Запознат съм с цялата информация, но тя е класифицирана. Отправете въпросите към ДАНС. Нямам право да дам каквато и да е повече информация”, добавя Сотир Цацаров.


Share Follow

Leave A Reply