Министърът на вътрешните работи на ФРГ Томас де Мезиер заяви, че очаква Анкара да се придържа към споразумението между ЕС и Турция за възпиране на бежанския поток към Европа, съобщава агенция “Ройтерс“, предаде БТА. Турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу заяви в сряда, че Турция може да анулира споразумението за реадмисия с ЕС, а освен това преразглежда сделката за бежанците на стойност шест милиарда долара.

epa05398126 A Turkish flag is projected onto the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, 29 June 2016. A Turkish flag was projected onto the Brandenburg Gate in a show of support for Turkey a day after the attacks at Istanbul's Ataturk airport.  EPA/KLAUS-DIETMAR GABBERT

снимка: EPA/БГНЕС

“Чувам много коментари от Турция и се опитват да ни накарат някак да се молим за това споразумение и прочие. Има споразумение и ние се придържаме към него. Очакваме и Турция да направи същото“,  каза Мезиер след среща с вътрешни министри на германски провинции. Говорител на германското правителство заяви днес, че няма признаци Анкара да е прекратила договореностите, като добави, че броят на мигрантите, пристигащи в Гърция, продължава да е нисък.

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган снимка: БГНЕС

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган
снимка: БГНЕС

Де Мезиер добави, че Турция става все по-провокативна всеки ден, за да получи отговор и да бъде представена като жертва. Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган се опитва да спечели подкрепа сред турските граждани в чужбина за референдума през април, на който турците са призовани да решат дали да бъде въведена президентска система на управление в Турция. Според германския министър е важно да бъде отбелязано и акценитрано, че има турско правителство, което изпитва трудност да спечели допитването, “използва други теми, за да увеличи одобрението за неговите политики“.


Share Follow

Leave A Reply