Днес в Софийски градски съд ще бъдат входирани исковите молби от наследниците на всички загинали и пострадали при инцидента в Хитрино с обща цена на от над 6 млн. лева. Очаква се внасяне на още молби, като общата сума ще надхвърли 10 млн. лева. Това съобщава за БТА Николай Димитров от Софийска адвокатска колегия, която ще представлява страната на близките, както и пострадалите при железопътната катастрофа.

с. Хитрино, снимка: БГНЕС

с. Хитрино, снимка: БГНЕС

В молбите се твърди, че причините за настъпилото събитие са високата скорост на композицията от приблизително 80 км/ч., въпреки че входният семафор в скоростната сигнализация е посочвал, че състава е трябвал да навлезе в гарата със скорост не повече от 40 км/ч., което се дължи на комплексни неизпълнения по задължения на служители на двете фирми, които са ответници – “Булмаркет ДМ“ ЕООД и “Булмаркет рейл карго“ ЕООД за съвместно обезпечаване безопасността на осъществявания от „втората фирма превоз на самата дата, както и поради влошеното състояние на железопътната инфраструктура. Тези изисквания за безопасност се отнасят, както до движението на железопътните возила, така и до състоянието на железопътната инфраструктура, осигуряваща тяхното движение, за което отговаря НКЖИ.

с. Хитрино, снимка: БГНЕС

с. Хитрино, снимка: БГНЕС

По делата ще бъде привлечено като “трето лице помагач“ и Изпълнителна агенция “Железопътна администрация“, която е орган при който се е водила процедурата за получаване на лиценз за железопътен превозвач от “Булмаркет Рейл Карго ЕООД“, като се твърди, че са били налице нарушения от страна на агенцията. Нарушения се изразяват в това, че е допуснат издаването на лиценз за тази фирма в противоречие със законовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал.


Share Follow

Leave A Reply