Още един турски гражданин е експулсиран от България, съобщават от пресцентъра на МВР и ДАНС.
Със заповед на шефа на Държавна агенция „Национална сигурност“ вчера са наложени принудителни административни мерки „експулсиране“, „отнемане на правото на пребиваване“ и „забрана за влизане в Република България“ за срок от 5 години на турски гражданин. От силовото ведомство подчертават, че той е извършвал дейности, които създават антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация.

mvr-dans-i-nap-tarashat-iliqnci-za-kontrabanda-i-dds-izmami-374555

Мъжът е пребивавал на територията на България от няколко години със статут на продължително пребиваващ като служител на турска държавна институция.
От МВР уточняват, че друг турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци. Основанието е, че представлява заплаха за националната сигурност на страната. Органите на ДАНС са събрали данни, според които по време на пребиваването си на територията на България той е опитвал да придобива информация, представляваща държавна тайна според националното законодателство. Има данни за негови действия, насочени срещу единството на нацията и опити за оказване на въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес.

МВР
От МВР уточняват, че взетите мерки са в изпълнение на функциите и правомощията на органите на Държавна агенция „Национална сигурност“ по противодействие на заплахи за националната сигурност.

снимка: БГНЕС

Миналата седмица бяха взети административни мерки срещу други трима турски граждани заради извършване на дейност, насочена срещу националната сигурност на България.
До този момент от ДАНС са взети административни мерки срещу общо петима турски граждани заради извършване на дейност, насочена срещу националната сигурност на България.


Share Follow

Leave A Reply