Един от най-големите складове за боеприпаси в Украйна вчера вечер е избухнал пожар, след което часове наред избухват снаряди, съобщиха местните медии. Жителите на съседния град Балаклея се евакуират, а зоната на бедствието първо бе 5 км, а после – 7 км около погребите. Пожарът все още продължава като до момента се съобщава за повече от 30 000 души.

Властите не изключват да става дума за саботаж, защото според тях пожарът е започнал едновременно на няколко места. В складовете се съхраняват 138 000 тона боеприпаси, включително снаряди за 125 мм противотанкови оръдия и 152 мм гаубици.

Оръжията в местните складове са предназначени главно за силите, които се сражават с проруските бунтовници в съседните източни региони на Украйна, съобщи украинската телевизия „1 + 1“.

През декември 2015 г. „вече имаше опит да бъдат опожарени оръжейните складове в Балаклея“, посочи тя. Най-малко двама души загинаха през октомври 2015 г. в поредица от експлозии в склад за боеприпаси в Сватово – недалеч от фронтовата линия.

Оръжейните складове в Украйна, където се съхраняват по принцип големи количества техника и боеприпаси, но понякога в примитивни условия, се случва да бъдат избирани за мишени от бунтовническите сили.

На пресконференция в Киев ръководителят на Службата за сигурност на Украйна заяви, че свидетели разказват за това, че „в артилерийския склад от летателен апарат са хвърлени средства, предизвикали взривовете“.

На въпрос дали става дума за дрон Василий Грицак каза , че „за съжаление повече не мога да ви кажа, защото следователят по случая не е дал разрешение за това.“


Share Follow

Leave A Reply