Изследване на “Екзакта Рисърч Груп“ прогнозира, че има възможност да има шест партии в следващото XLIV-то Народно събрание. Данните са на база от последно проучване, проведено сред 1000 души в 91 населени места в периода от 17 до 22 март. Четири дни преди предсрочните парламентарни избори, правото си на глас биха упражнили около 3 700 000 души.

парламент

Социолозите отбелязват, че при вероятните изборни резултати, съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция. Те смятат, че без съмнение ГЕРБ е политическата формация, около която би било по-лесен начин при очертаваща се картина, да се състави ново правителство. Според данните от изследването за ГЕРБ биха гласували 31.2% от избирателите, а за БСП – 28.1%. На трето място се нареждат Обединените патриоти – 10.5%, следвани от ДПС – 7.6%. Пета позиция заема “ВОЛЯ“ на Веселин Марешки – 6.5%. За коалицията “Реформаторски блок-Глас народен“ биха гласували 4.0%. За “АБВ – Движение 21“ има вероятност да гласуват 2.6%. „Нова Република“ би получила подкрепа от 2.6%, а „Да, България“ – 1.5%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2.4% от имащите право на глас. Вотът за други партии, коалиции и независими кандидати е 3.0%.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От “Екзакта“ правят уточнение, че не отчитат гласуването в чужбина. Специалистите коментират, че от началото до средата на кампанията ГЕРБ запазва позицията на първа политическа сила, макар и с минимална преднина от близо един процент. В последните дни от кампанията партията леко е увеличила дистанцията пред БСП до 3%. От агенцията поясняват, че въпреки това разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобни проучвания.


Share Follow

Leave A Reply