Изборите преминаха, резултатите са ясни. Сега е ред на разговорите за коалиции, постове и ресори. Какво може да очакваме от новия кабинет и какви лица ще видим в него?

При всички случаи създаването на правителство ще бъде много по-лесно от 43-тото Народно събрание. В 44-тия парламент ще има силно представена лява партия и силно представена център-дясна партия. От друга страна, има две партии с отворен към компромиси и коалиции профил в лицето на Обединените патриоти и ДПС. Партия ВОЛЯ също заяви, че би се коалирала при изпълняване на определени условия.

5402212
Тези предпоставки и първото място на ГЕРБ в изборите поставя партията на Борисов в по-добра позиция за създаване на коалиция. Със своите 95 депутати на ГЕРБ са им достатъчни и само бившите им партньори от кабинета “Борисов 2”  Обединените патриоти. Сбора в една бъдеща коалиция между двете партии прави 122 места в парламента при необходимост от 121.

Въпреки това от партията на Борисов едва ли ще заложат само и единствено на този вариант. Обединените патриоти е коалиция от 3 партии с история на проблеми и разногласия помежду си. След приобщаването на противоречивата личност на Волен Сидеров и неговата партия АТАКА към коалицията, вътрешните разногласия се засилиха. Така Обединените патриоти в 44-тия парламент изглеждат доста по-нестабилни от Патриотичния фронт в 43-тия парламент. В момента партията напомня повече на Реформаторския блок в периода преди отделянето на ДСБ.

"Обединени патриоти" снимка: БГНЕС

“Обединени патриоти”
снимка: БГНЕС

Едно евентуално разцепване на Патриотите ще доведе до разбиване на крехкото мнозинство. За по-голяма стабилност е логично ГЕРБ да потърси подкрепа и от партията на бизнесмена Веселин Марешки. Въпросът е под каква форма ще бъде поискана тази подкрепа. Дали ще бъде предложено влизане в тройна коалиция, или ще се стигне до договорка  за изцяло подкрепящ характер на партия ВОЛЯ. Има и трети вариант, Борисов да рискува и да управлява само с Патриотите с надеждата, че ако един ден се стигне до разпад на мнозинството, ще се предоговори коалицията, включвайки Марешки в нея.

МарешкиНай-вероятният вариант е да се заложи на сигурно и да се предложи коалиционно споразумение както на Обединените патриоти, така и на ВОЛЯ. При такава конфигурация е възможно партията на Веселин Марешки да получи един министерски пост. Лидерът на ВОЛЯ на няколко пъти заяви, че има най-подготвени кадри за поста на министър на икономиката. В предишния кабинет на Борисов този пост бе предоставен на Божидар Лукарски от коалиционните партньори РБ. Тоест има голяма възможност най-голямата партия отново да склони и да предостави този път  на Марешки или на някой от екипа му поста.

Борисов СимеоновОбединените патриоти като по-голяма партия в новия парламент със сигурност ще поискат повече постове. Там Борисов ще срещне най-големи затруднения при сформирането на коалицията. Реномето на Патриотите в ЕС не е много добро и тази коалиция ще бъде приета по-скоро като компромис от Европа. Крайните залитания на националистите в рисковата ситуация, в която е поставена Европа и света в момента, са опасни – и най-вече, когато съседна Турция в най-скоро време ще завърши процеса на превръщане в авторитарна държава.

Патриотите трябва да смекчат тона и да станат по-умерени, ако искат да са част от управлението. В никакъв случай ГЕРБ не би оставил МВнР в ръцете им. Там е по-вероятно завръщането на Даниел Митов. Въпреки това е възможно ГЕРБ да склони да им предостави ресор отбрана или енергетика, а защо не и МВР. Друга реална възможност е Министерството на труда и социалната политика. Една от основните заявки на Патриотите е вдигането на минималните пенсии до 300 лева.Дончев Борисов

При всеки случай, ако успее да се състави правителство с участието на ГЕРБ, със сигурност ще се стигне до завръщането на голяма част от министрите в кабинета “Борисов 2”. Със сигурност министър на финансите ще бъде Владислав Горанов. Томислав Дончев ще подготвя българското председателство на ЕС и най-вероятно отново ще бъде дясната ръка на Борисов като заместник министър-председател. Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Екатерина Захариева и Ивелина Василева вероятно също ще заемат постовете си от кабинета “Борисов 2”. Слагането на Ивайло Московски като министър на транспорта ще освободи място за Цецка Цачева да влезе в парламента. Така най-вероятно тя ще бъде избрана за трети път за председател на Народното събрание.

Министерски съвет, снимка: БГНЕС

Министерски съвет, снимка: БГНЕС

Под въпрос е постът на министър на образованието и науката. В предишния кабинет на Борисов това беше Меглена Кунева от Реформаторите, която се справи неубедително. Един от основните акценти в предизборната програма на ГЕРБ през тази година беше образованието и със сигурност Борисов ще настоява за министър от ГЕРБ. Както самият той заяви в интервю по време на кампанията, програмата по ресор образование е изготвена от кмета на София Йорданка Фандъкова и Милена Дамянова, която бе шеф на образователната комисия в предишния парламент. По-вероятно е Дамянова да вземе важния пост, защото едва ли от ГЕРБ ще искат да предизвикат предсрочни местни избори. Въпреки това не се изключва и вероятността самата Фандъкова изненадващо да поеме поста министър на образованието и да се прибегне до промяна в управлението на София. Нинова БСП

Възможността БСП да стане част от управлението е почти нулева, а ако се случи ще бъде изненадващо за всички. Валери Симеонов предложи широка коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти. Едва ли обаче двете най-големи партии ще рискуват да разочароват избирателите си като се обединят след толкова тежка конфронтация в предизборната кампания. Въпреки това БСП успя да вкара значителен брой депутати и ще приеме ролята на силна опозиция. От друга страна, ДПС отново е в изолационна позиция и никоя партия не би рискувала да направи коалиция с тях. Възможно е да осигуряват частична подкрепа към правителството по въпроси, които ги интересуват, а в други моменти да се остра опозиция заедно с БСП.

Парламент НС

По всичко личи, че кабинет ще бъде съставен в бързи срокове и няма да се получат дългите дискусии и срещи от формирането на кабинета “Борисов 2” през 2014-та година. Животът на парламента и дълготрайността на правителството зависят от няколко основни фактора. На първо място, коалиционните партньори да не стигат до остри конфликти и разцепване. На второ място, ако Борисов отново е премиер, да не реши да подаде оставка преждевременно при определени стечения на обстоятелствата. И на трето място, но не по важност, последователността и действията на правителството. То трябва да работи усърдно и да постигне видими резултати по наболели за обществото теми, както и да успее да запази високия икономически ръст. Ако държавата продължи да се развива в правилна посока, е много вероятно правителството да изкара и цял четиригодишен мандат.


Share Follow

1 коментар

  1. Браво г-н Луканов! Хубав коментар! Имате бъдаще като анализатор.

Leave A Reply