Пред ЕНП и за социалдемократите ще бъде проблем участие в управленска коалиция на патриотите. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев преди заседанието на Националния съвет на БСП.

„Това се включва в един европейски контекст, когато крайни националисти водят политически битки във Франция и в Германия, една партия от ЕНП, защото ако ГЕРБ направи коалиция с Обединените патриоти ще постави редица въпроси пред ЕНП“, убеден е Сергей Станишев. Според него не е вариант да има коалиция между ГЕРБ и БСП.

17693214_10206466826147790_1375788394_o

„Не смятам, че БСП трябва да влиза в голяма коалиция. Както ви казах от БСП има основание за самочувствие, за перспектива“, каза Станишев. Според него БСП трябва да направи сериозен анализ на резултатите от изборите и какво са постигнали и какво не са успели. „Всички разбираме, че очакванията бяха за още по-силен резултат. Трябва да го направим хладнокръвно, задълбочено“, коментира той.

Важно е БСП да покаже инициатива и водеща роля в европейския дневен ред за България предвид председателството на Европейския съвет, коментира Станишев.

Снимка: БГНЕС Валери Симеонов

Снимка: БГНЕС
Валери Симеонов

Във връзка призивите на Валери Симеонов за коалиция ГЕРБ – БСП, Сергей Станишев разказа, че преди две години е говорил с лидера на БСП и е обявил, че такъв натиск няма „Поне от страна на ПЕС“ и обясни, че БСП е демократична партия, където мненията се чуват.
По повод преговорите за съставяне на правителство, Станишев посочи, че това сега е в ръцете на най-голямата политическа сила.

„Важно е управлението да бъде проевропейско. Мисля, че ГЕРБ имат затруднение в това отношение“, допълни той.


Share Follow

Leave A Reply