Близо 16 страни създават европейска прокуратура за борба с измами, накърняващи финансовите интереси на Общността, съобщава Съветът на ЕС, цитиран от “Франс прес’, предаде БТА. Тази процедура позволява да се превъзмогне съпротивата на някои страни спрямо европейски проект, като дава право на група от най-малко девет държави членки да приемат решения, отнасящи се само за тях, като впоследствие и други страни могат да се присъединят.

european-parliament-1274765_960_720Шестнайсетте страни са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия. Днес те информираха европейските институции за намерението да започнат засилено сътрудничество. Холандия, Швеция и Унгария блокираха напредъка по проекта, предвиден в договорите от 2009 година и по който се преговаря от 2013 година.

VIR_110303_9348_que_opinas_sobre_la_situacion_actual_de_la_union_europea

Тази прокуратура ще има за цел най-вече борба с измамите със структурни фондове на ЕС. Той ще има правомощия и в борбата с трансгранична измама с ДДС. По данни на Европейската комисия най-малко 50 милиарда евро годишно приходи от ДДС не постъпват в националните бюджети в Европа заради подобни измами.


Share Follow

Leave A Reply