“Иновациите в столицата са внедрени в управление на столичния град, а София се нарежда на трето място в Европа сред градовете, привличащи IT-индустрия и кадри.“ Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията “Tech city – Поглед в бъдещето“ в София Тех Парк, съобщи stolica.bg. Тя увери, че новите технологии достигат много бързо до всички.

София, снимка: Youtube

София, снимка: Youtube

Фандъкова посочи, че метрото ще се движи без машинист, като това е една от визиите за развитието на София като “умен град“. Тя добави, че това няма да се случи в скоро време. По думите й, новите технологии са във всяка сфера като образование, спорт, сигурност, инфраструктура и изкуства. “Няма сектор, който да не изисква използването на нови технологии“, каза тя.

метростанция витошаКметът на София допълни, че основната цел на новите технологии, които навлизат много бързо в транспорта на града, ще бъде облекчаването на трафика, а скоро предстои надграждане на системата на обществения транспорт. “Направена е система за приоритизране на линейките и пожарните в трафика на столицата. Метрото също е подвластно на иновациите. Ще има опция за метровлак, движещ се без машинист. Това обаче ще се случи в бъдеще и е само възможност“, обясни Фандъкова.


Share Follow

Leave A Reply