БСП ще търси начини да обжалва в съда решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличаване на цената на природния. Това заяви Корнелия Нинова на пресконференция след среща с представители на браншови организации. Лидерът на левицата даде също така заявка партията й да даде оценка на служебното правителство, когато то приключи своята работа.

Нинова обясни, че следващата седмица Федерацията на потребителите ще обжалва решението на КЕВР и че БСП възнамерява да подпомогне процеса.

Протест пред КЕВР срещу увеличението на цените - 04.04.2017г. снимка: БГЕНС

Протест пред КЕВР срещу увеличението на цените – 04.04.2017г.
снимка: БГЕНС

По думите й КЕВР не е регулиращ орган и няма предвидимост в нейните действия. Лидерът на социалистите се ангажира още в първите дни от работата на 44-то Народно събрание да покани представителите на КЕВР и на индустрията на широка дискусия. Тя също така изрази позиция, че в следващия парламент трябва отново да съществува Комисията за наблюдение дейността на КЕВР.

Нинова изтъкна, че следващата седмица производителите ще представят увеличението в цените на стоките след скока в цените на природния газ. Тя подчерта, че в хлебопроизводството, например 70% от себестойността на продукта се влияе от цената на природния газ и обърна внимание на това, че една търговска верига си позволила вече да увеличи цената на хляба, без знанието на производителите.

служебно правителство, служебен кабинет

По повод работата на кабинета „Герджиков“ и в частност оттеглянето на законопроекта за уседналостта, Нинова коментира, че не е работа на служебното правителство да прави промени в Изборния кодекс, още повече при избран вече парламент. „Радваме се, че оттеглиха законопроекта. Поздравяваме ги за това и чакаме началото на Народното събрание, където една от първите ни работи ще бъде да обсъждаме в пълен комплект изборното законодателство“, каза още лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че отношението на БСП към служебния кабинет е принципно и че има негови действия, които съвпадат с политиките на БСП и такива, които не съвпадат като въпросните промени в Изборния кодекс.


Share Follow

Leave A Reply