„Сирия се превърна в геополитически Чернобил. Там се водят две войни едновременно. Очевидно е нужна трета сила, която може да въздейства за спиране на кръвопролитията”, коментира бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пред Нова телевизия.

„Смятам, че САЩ и Русия не са в състояние да водят реална война. САЩ са уморени от 10 г. в Ирак. Русия не може да си го позволи, има предстоящи избори. Там също има умора от Сирия. И едните, и другите нямат интерес от война. Не изключвам обаче парцелиране на териториите в Сирия“, смята бившият посланик.  Тя подчерта, че само четири държави критикуват Тръмп за удара – Русия, Северна Корея, Китай и Иран, а 70 страни осъждат употребата на химическо оръжие от правителствените сили и ИДИЛ.

НАТО

„Това, че Тръмп се обръща към съюзниците си означава, че България вече не може само да стои и да бъде неутрална. Ние сме членове на НАТО и непременно трябва да намерим начин да имаме активно участие във всякакъв вид планиране. Неутралитетът само те прави никой, не си на масата на разговорите и да си сложиш интересите. Не може дори да бъдеше информиран какво ти се случва”, заяви Елена Поптодорова.

На въпрос дали според нея ще има още удари на САЩ, тя коментира, че това ще зависи от поведението на всички участници. Поптодорова изрази мнение, че САЩ „не са ентусиазирани” да продължат с подобни атаки.

epa05893608 A handout photo made available by the US Navy Office of Information shows the guided-missile destroyer USS Porter (DDG 78) conducting strike operations while in the Mediterranean Sea, 07 April 2017. According to media reports on 07 April 2017, the United States military launched at least 50 tomahawk cruise missiles at al-Shayrat military airfield near Homs, Syria, in response to the Syrian military's alleged use of chemical weapons in an airstrike in a rebel held area in Idlib province on 04 April. EPA/SEAMAN FORD WILLIAMS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

„Малко известен остана фактът, че имаше доклад, представен 2016 г., който установи през 2014 и 2015-а три употреби на химическо оръжие – две от правителствените сили и една от ИДИЛ. Това се случва, след като 2013 г. бе подписано споразумението, че няма да бъде използвано такова и Русия става гарант за това”, поясни тя. „Любопитно е още, че след като този доклад излезе, в телевизионно интервю Соломон Паси каза, че Башар Асад трябва да бъде отстранен със сила. След това бе привикан в МВР за това свое заявление, а поводът – намеса във вътрешните работи на Сирия”, разказа още бившият посланик.

Реджеп Ердоган, снимка: БГНЕС

Реджеп Ердоган, снимка: БГНЕС

Тя бе запитана и относно предстоящия референдум в Турция, след който ще стане ясно дали цялата власт ще бъде съсредоточена в ръцете на Ердоган. „Смятам, че няма начин той да загуби референдума. Така добре подготвен е, че няма да има никакви изненади. Не смятам, че ще има пряко посегателство върху България. Не трябва да има агресивност и подозрителност, а много ясно разписани интереси и национална сигурност”, коментира Елена Поптодорова.


Share Follow

Leave A Reply