Временното задържане на съпругата на банкера Цветан Василев – Антоанета Василева е поискала прокуратурата от сръбските власти, предава БНР.
Искането е заради задочно повдигнатото обвинение за пране на пари. То е отправено на 24 март, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

цветан-василев_cr

Василева се издирва с европейска заповед за арест. От средата на декември тя е обявена за общодържавно издирване. Тогава се изясни, че няколко месеца по-рано съпругата на банкера е напуснала страната през ГКПП-Калотина. Именно това е причината да бъде поискано задържането й от Сърбия. Държавното обвинение настоява Антоанета Василева да бъде изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България.
Припомняме, че при съпруга й тази процедура продължава над две години и половина.

арнаудова, прокуратура

Василева е обвинена, че през 2012 г. е купила къща в Швейцария с дарени от съпруга й пари, взети от КТБ.
В случай, че съпругата на Цветан Василев реши да влезе в страната, тя ще бъде задържана въз основа на прокурорско разпореждане.
Адвокатите на банкера Цветан Василев днес опитаха да отменят това разпореждане. Софийският апелативен съд обаче прекрати делото, защото в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) такава процедура няма.

СЪД

Василева е привлечена задочно и й е повдигнато обвинение за пране на пари. То е предявено на защитника й. Прокуратурата иска задържането й за 72 часа, след като бъде установено къде се намира и има готовност да поиска екстрадицията й.


Share Follow

Leave A Reply