Папа Франциск отслужи традиционната литургия на открито по случай Възкресение Христово. Той отправи посланието си за мир и благословия “Урби ет Орби“, съобщава ДПА, предаде БТА. Франциск оглави литургията на площад “Свети Петър“, който е украсен с над 35 000 цветя и други растения от Холандия, като прочете откъси от Евангелието на гръцки и латински.

bffaaaf5ad7c67cf5251fa1dc3de448cf59fc9e0

снимка: AФП

Сред присъстващите бяха кардинали и епископи и други висши прелати, както и десетки хиляди поклонници, които бяха подложени на строги проверки за сигурност по антитерористични съображения. Посланието “Урби ет Орби“ е един от най-познатите ритуали в Римокатолическата църква и се отправя от папите най-малко два пъти годишно за Коледа и Великден.

b657442cc8c10fec88985200913e167136774cf6

снимка: АФП

Посланието, което на латински означава “Към града и към света“ е стандартна формула за публични обявления от времената на Древен Рим и е възприет в последствие от Ватикана през XIII век при папа Григорий Х. Апелът се отправя от балкона на базиликата “Свети Петър“, също и след избиране на нов папа. Папите обикновено използват случая, за да отправят призиви към света за мир. В своето слово Франциск призова всички хора и целия свят за солидарност, повече мир, състрадание, съпричастност и търпение.


Share Follow

Leave A Reply