“Възкръсналият Христос да укрепява всички нас, та във всяко семейство, във всяко човешко сърце да се разпали светлината на живота! Нека Божията благодат да ни помага да устройваме земния си живот в мир, християнско благочестие, любов, братство и взаимно разбирателство!“ Това заяви Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод Възкресение Христово.

патриарх Неофит

снимка: БГНЕС

“Скъпи сънародници, братя и сестри! Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и нравствени ориентири, като грижа за бедните, страдащите и изнемогващите, любов към ближните, милосърдие и състрадание. Даруваната ни от Господа надежда за спасение ни помага да живеем, да се трудим и преодоляваме несгодите на земното битие, без да униваме. Възкръсналият Христос да укрепява всички нас, та във всяко семейство, във всяко човешко сърце да се разпали светлината на живота! Нека Божията благодат да ни помага да устройваме земния си живот в мир, християнско благочестие, любов, братство и взаимно разбирателство!“, става ясно от пасхалното приветствие на Негово светейшество.

1f8b8d68c7557b6b4c725a375c90ee83

снимка: БГНЕС

„Да възнесем горещи молитви към Господа да просвети с дух на мъдрост, разсъдителност и човеколюбие нашите управници, да ни запази от природни бедствия, междуособици, нашествия на другородци и от всяко зло, да утвърди страната и народа ни в мир и съгласие и в истинската и спасителна православна вяра! Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля, с надежда до всеки да достигне светлината на Възкресението! Спасителят Христос да дарува живот в мир и благоденствие на нашите близки и на целия български народ! Христос воскресе!“, добави в своето приветствие Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

църква

Отслужи се празнично богослужение в митрополитския храм “Св. Неделя“ в столицата. То започна с посрещането на Негово Светейшество български патриарх и Софийски митрополит Неофит, който благослови всички присъстващи миряни взели участие в тържествената литургия, която е известна като Второ Възкресение. Литургията има характер на празнична, пасхална вечерня, тъй като светата литургия вече е отслужена в полунощ. Литургията е известна като Второ Възкресение, защото евангелският текст, който съобщава благата вест за Възкресението на Христос прозвучава за втори път. “В слово и дело – според силите си, да подражаваме на Христос. Като ученици и следовници Христови сме призвани да бъдем съучастници в тази Божия победа, всякога да имаме пред очи Възкръсналия от мъртвите Господ и на Него, според силите си, да се стремим – в слово и дело – да подражаваме във всичко, защото Той е залогът и за нашето спасение, наш вечен Учител, Наставник и Небесен Господар, Който със Своята самовластна победа над смъртта „разруши преградата“, която ни отделяше от небесата (Еф. 2:14)“, се посочва в Патриаршеското и синодално пасхално послание.


Share Follow

Leave A Reply