Желателно e да има общонационално политико-икономическо съгласие по българските цели в преговорите с “Газпром“, което би трябвало да се постигне в Народното събрание или в Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Това се посочва в писмо на Асоциацията до служебните министри на енергетиката и икономиката, цитирано от БТА.

Алексей Милер, ръководител на "Газпром"

Алексей Милер, ръководител на „Газпром“

Кореспонденцията е по повод на писмо от 11 април на енергийния министър относно предложение за поемане на ангажименти от ОАО “Газпром“ и ООО “Газпром Експорт“ в отговор на съмненията на ЕК за злоупотреба с господстващо положение на „Газпром“ на пазарите в Централна и Източна Европа.
Една от стратегическите цели на България според Асоциацията е постигане на обща доставна цена на природния газ за Европейския съюз, като разлики на цените за отделните страни от ЕС да възникват единствено в резултат на различните транспортни разходи за пренос на природния газ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От Асоциацията изтъкват още необходимостта от постигане на уеднаквяване на транзитните такси за руски природен газ през различните страни от Европейския съюз, като се отчита фактът, че таксите за транзита на природен газ през България са по-ниски, отколкото в останалите страни от ЕС. АИКБ иска допълнителна информация за начина, по който българската страна поставя въпроса за уреждането на проблема с балансирането на предварително заявено количество и реално получено количество природен газ и произтичащите от този дисбаланс неустойки и допълнителни плащания по договорите с „Газпром“.

karta_btg газ карта трансфер
Работодателската организация настоява българската позиция да подкрепи Европейската комисия, която да превърне постигнатите до момента пет ангажимента на ОАО „Газпром“ и ООО „Газпром Експорт“ в задължителни за компаниите. Европейската комисия отправи на 13 март покана към всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от „Газпром“ ангажименти в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Българската страна разполага със 7 седмици, в които да изрази становище относно предложените мерки.

 


Share Follow

Leave A Reply