Политици в Белгия ще обсъдят въпроса за двойното гражданство. Убедителното мнозинство на турските граждани в страната, подкрепили референдума за промени в конституцията на Турция, дават повод за обсъждане на евентуални промени, съобщават местни медии, цитирани от БТА. След като близо 78% от участвалите в допитването турци в Белгия са подкрепили конституционните промени, представители на белгийската политическа класа изразяват мнение, че двойното гражданство трябва да бъде премахнато.

Белгия, федерален парламент

снимка: Уикимедия

По официални данни турските граждани в Белгия са около 250 000 на брой и голяма част от тях имат и белгийско гражданство. Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен използва повода, за да напише в “Туитър“, че се чувства насърчен в намерението си да забрани външни проповедници да говорят в неразрешени джамии в Белгия. По неговите думи точно подобни духовници са допринесли за резултата от референдума сред белгийските турци. Франкен изразява подкрепа за идеята за отнемането на двойното гражданство, първоначално изразена от депутат от партията Християндемократи и фламандци, която е в управляващата коалиция.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Премахването на двойното гражданство среща подкрепата и на председателя на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер. Той отчита, че има известни законови пречки за подобна стъпка, но ги определя като преодолими. В официалните си позиции пред агенция “Белга Франкен“ отбелязва, че въпросът за двойното гражданство не е залегнал в управленската програма на коалиционното правителство, а председателят на ХДФ Утер Беке изразява сдържана подкрепа за идеята. Към коментарите се добавя и становището на депутат от Реформаторското движение (от чиито редици е премиерът Шарл Мишел), според когото мнозинството в подкрепа на ислямисткия авторитаризъм е добър показател за вписването на турците в белгийското общество.


Share Follow

Leave A Reply