Шоуменът и водещ на “Шоуто на Слави“ Слави Трифонов даде съвместна пресконференция със своя екип и разследващият журналист Васил Иванов, който обяви вчера, че напуска Нова телевизия. По време на брифинга станаха ясни причините за снощното решение на bTV Media Group да не излъчи предвидения по програма епизод на предаването. Трифонов съобщи, че няма да прекрати договора си с бТВ, въпреки че при предишното спиране на 28 март, той обяви подобна идея. Гост във вчерашното предаване трябваше да бъде Васил Иванов.

5444830

снимка: БГНЕС

Шоуменът не даде коментар относно своите отношения с ръководството на телевизията, защото в контракта имало клаузи за конфиденциалност. “Има два вида пространство, едното публичното, другото – на договорните взаимоотношения. Телевизията носи отговорност за цялата програма и може да спира предавания, но ако аз сега не правя предавания, те ще имат право да ме съдят и да ми прекратят договора. Аз продължавам да спазвам отношенията си с bTV“, добави Трифонов.

5444833

снимка: БГНЕС

От своя страна журналистът Васил Иванов коментира, че в медиите няма как да се каже нещо, което би било нелицеприятно – “В медиите няма как да се каже нещо, което е нелицеприятно. Вчера обявих гостуването си, тъй като исках много хора да гледат. Спират ми материалите непрекъснато и по-конкретно моята пряка шефка Дарина Сарелска. По тази причина аз напуснах Нова телевизия“, добави Иванов. Той разкри пред присъстващите в залата едно от неговите последни разследвания за разпределяне на обществени поръчки на кметове и посочи, че малко след това му е било съобщено, че подобен материал няма да се прави. “Понеже знаех, че ще се наложи да има доказателства за думите ми, направих запис на разговора с един моя колега Марин Николов. Не мога да си обясня нещата, странни са ми, нелогични са ми. Не ме кефи. Всеки път различно ми отговарят. Повече не иска кметове и обществени поръчки. Ние няма какво да снимаме“, каза Иванов.

Недялко Славов

снимка: Валентин Хаджиев

Според Иванов, директорът на “Новини и акруални предавания“ в Нова телевизия Дарина Сарелска не изпитвала топли чувства към него и заради материала с кмета на Неделино. “Беше обявен ремонт на детска градина за 1,5 млн. лв., а стана ясно, че дограмата не е била сменена. След наш материал той вече е подсъдим. Явих се като свидетел на разследването и в ДАНС. В един момент прокурорката каза, че сме в един отбор срещу мафията. Тогава тя ми каза, че трябва да знам, че в нашия отбор има къртица, която изнася информация и ни проваля разследването. По-късно от материалите на ДАНС със СРС-та става ясно, че това е г-жа Сарелска“, обясни журналистът и пусна запис с думите на членът на борда на директорите в “Нова Броудкастинг Груп“ Силвия Зурлева. Той предварително й се извини за замесването на нейното име, уточнявайки, че изпитва уважение към нея. “Аз ли съм порочният кръг на журналистиката. Такива хора контролират медиите и налагат цензура“, попита Иванов. От разкритията стана ясно, че Антон Събев, координатор на предаването потвърждава в друг запис за проблема с материалите на разследващият журналист.

5444826

снимка: БГНЕС

Журналистът съобщи, че г-жа Дарина Сарелска е снаха на народен представител от ГЕРБ Недялко Славов. Той е бил депутат в първия мандат на партията, но през 2013 година той основава фирма, която през 2014 година получава обществена поръчка на стойност 57 330 лева от кмета на Златоград. От думите на Иванов стана ясно, че кметът е кум на Недялко Славов и девер на Сарелска. Пред “24 часа“ деверът на Сарелска заяви, че неговият брат Mиpocлaв и Дapинa Capeлcĸa ca ceмeйcтвo пpeди дa влезе в политиката. “Hитo cъм питaл, нитo знaм ĸoй знae ĸoлĸo зa paбoтaтa нa cъпpyгaтa нa бpaт ми. He cъм нaяcнo c взaимooтнoшeниятa й c Bacил Ивaнoв. Дa, ĸyм cъм нa ĸмeтa нa Злaтoгpaд Mиpocлaв Янчeв и нe cъм гo ĸpил ниĸoгa. Дopи пoĸaзaнaтa cнимĸa e oт фeйcбyĸ, т.e тя e e пyбличнa и нe e ĸpитa“, добави Славов.

logo_big

Към края на пресконференцията Трифонов уточни, че няма право да излъчи този материал и затова го прави по този начин – “БТВ не могат да ме спрат, аз нямам началници. Имам партньори. Те са решили да не излъчат материала, но не са ме спряли. Това, че съм българин не ме прави по-малко стойностен“, поясни той. На  въпрос, че колеги на Васил Иванов се разграничават от неговата позиция, тъй като телевизията ги е накарала да го направят, той отговори, че е поличил поздравления от свои колеги на лични съобщения – “Получих поздравления от колегите си на лични съобщения. Разбрах, че са били викани колеги от Сарелска. Колегите ми могат да кажат колко скандали сме имали. Опитах с много текстови съобщения, направих още няколко материали“, отговори Иванов.

“Нова Броудкастинг Груп“ излезе със становище по повод дадената от Трифонов и Иванов пресконференция. Публикуваме без редакторска намеса съдържанието.

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото, съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики

Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура – в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването “Разследване“ и продуцента и директора на “Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души.

Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с тoзи процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно – над 35 пъти в рамките на годината.

Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото, съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики.

В социалната мрежа Фейсбук продуцентът Магърдич Халваджиян също изрази позиция след брифинга.

От както работим с различни телевизии е имало опити за натиск от политици или от разни служители в телевизиите ! Така е било винаги! За мен няма нищо ново в това! Политици и хора , които имат някакава власт всячески са се опитвали да манипулират истината! Проблема е, че самите журналисти( или поне по-голямата част от тях) покорно си мълчат за да не си изгубят работата! Помня, че след нашата пресконференция по повод сваления от ефир брой на “ Господарите“ Много познати журналисти ми се обадиха и ми споделиха, че или са ги накарали да сменят заглавието на статията , която са написали или, че са им редактирали материала! Попитах ги тогава : Защо мълчите ? Защо се подчинявате? А те всички ми отговаряха по почти еднакъв начин: И къде да отида? Навсякъде е така! Кой ще ми храни децата!? Това е истината! С този начин на мислене, никога нищо няма да се промени! Малко са хората, които вярват, че свободата е по-важна от хляба! Да и ние си задавахме същите въпроси , когато решихме да си разтрогнем договора с Бтв и да дадем пресконференция! А сега накъде? Триста човека и семействата им ще останат без заплати! Ще издържим ли финансово докато си намерим нова телевизия? А ако никоя телевизия не ни покани , защото сме шило в торба? Въпроси и избори дами и господа! За нас тогава беше по-важно да докажем правотата си и цената , която щяхме да платим нямаше значение! Защото свободата е по-важна от хляба! Оцеляхме! И станахме по- силни! Не ме питайте какво ни е коствало! Важен е резултата! И това , което направиха Васил и Слави също е много важно! Защото ще има последствия! Защото онези с телефоните, ще се замислят преди да звънят! Тази битка е обща! Не само на журналистите а и на цялото общество! Запомнете,че докато има агнета, ще има и вълци! Аз мога смело да ви заявя, че след онзи случай с нашата пресконференция никой никога повече не се опита да ни влияе, да ни нарежда и да ни цензурира! Свободата не се дава даром! За нея се бориш и воюваш! Гледах цялата пресконференция на Слави! И ще кажа само Браво! Така трябва да се прави! Чух и какви са му мотивите за да не си тръгне! И ще кажа нещо важно! Слави смени си юристите! Слави е независим продуцент и в договора му с медията трябва да има клауза, която да му гарантира независима редакционна политика! При наличието на такава клауза медията не може да си позволи да му свали предаването, защото тя ще е в нарушение на договора! А ако въпреки това го свали, Слави спокойно може да си скъса договора и да ги съди!

С позиция излезе и директорът на Новини в Нова тв Дарина Сарелска.

„Давам си сметка, че развенчавам един образ, който за публиката е символ на смела журналистика. И да, имам вина, че не го направих по-рано. И аз първоначално бях респектирана от миналото на човека Васил и си затворих очите за настоящето. Поне едното. Защото Васил има своите качества като репортер и вярвах, че можем да работим при спазването на професионални стандарти, с ясни и открити процедури, по правилата на журналистическата професия. Сгреших и за това нося отговорност. Страшното е, и затова трябва да се говори, че в професията ни има много фигури, които са журналисти „отвън“, но отвътре са развалина от зависимости. Това е подмяна, която отблъсква останалите журналисти, а мен ме изцапа. Няма как да имаме претенции да посочваме кривиците навън, без да погледнем гредата в собственото си око. Сега по същество. Не съм спирала разследвания на Васил Иванов. Той имаше проблем с редакционната процедура- решенията се вземат на открито обсъждане, с ясни участници- Генка Шикерова, Васил Иванов, Марин Николов, техния сътрудник, продуцента, ангажиран с предаването – Марина Цекова-Ненчева, и аз. Да, имала съм съмнения в журналистическия морал на Васил. Не мога да ги докажа, затова не съм пристъпила към други действия. Въпреки цялото уважение на всички ни към неговите постижения в миналото, професионалните ни разминавания са идвали от различия за начина на работа – събиране на факти, документи, позиции, даване на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценка на предложените теми според актуалност и обществена значимост. В част от тези задължителни журналистически процеси с Васил говорехме буквално на различни езици – аз наричам подготовката за разследване “събиране и проверка на информация”, той го наричаше “ушиване”. За някои случаи казваше от самото начало, че идва с готов, „ушит” материал. Лъжа е, че негови разследвания са спирани под външно влияние. Част от предлаганите теми не са били одобрявани. Една от отказаните теми например беше предложение за разследване срещу кмет, в което данните бяха подготвени и предоставени наготово отвън – СРС-та, записи, изнесени по явно незаконен начин и предоставени в съответната папка. Такива папки отказвах. Защото вярвам, че едно журналистическо разследване трябва да е инициирано от журналиста, а не медията да е просто пощенска кутия. Да реша дали една тема да мине или не, как да се разработи и достатъчно издържана журналистически ли е, е част от работата ми като ръководител на новинарския отдел. Продуцентът, който в последните месеци работеше с Васил може да взима същите решения. И това е нормален процес в журналистическата професия, а не цензура. А цензурата е много сериозен и чувствителен проблем и аз се отнасям сериозно към него. Затова не приемам така да се обезценява темата. Да кажем какво е цензура – намеса на друга власт в медиите, които по дефиниця са независими. За да упражня цензура на свой колега, значи някой от властта да се обади и да поиска нещо да не се излъчи. Никога аз не съм получавала обаждания за разследвания на Васил. Във вземането на решения за негови разследвания, разбира се, съм участвала. Това работя. Лъжа е, че съм разговаряла с обекти на разследвания на Васил. Никога, нито по телефона, нито в жив контакт, съм обсъждала професионални теми със засегнати лица. Случаят, за който Васил твърди, че има намеса от моя страна, е за кмета на Неделино. Човек, с когото не съм говорила никога никога- нито по телефона, нито на живо. Разследването за кмета бе излъчено 37 пъти в рамките на една година във всички актуални предавания на Нова тв, за които аз отговарям. А как „свободният журналист“ борави толкова фриволно с информация от службите, и я изопачава, е друг въпрос, който ще обсъдя с него в съда. Ще съдя Васил Иванов за клевета, че е цензуриран от мен. Това е лъжа, която петни името ми. Има факти, които опровергават и друга неистина. След местните избри 2015та година под мое ръководство по Нова Телевизия са излъчени разследвания за злоупотреби в община Девня на Васил Иванов, разследване за цената на спирките в Столична община на Марин Николов, както и разследване за приюта за бездомни кучета, отново в София, пак на Марин. Разбира се, като във всяко активно мероприятие, и в това има малко истина. Истината е, че и аз като всеки човек, имам роднини. Братът на мъжа, с когото живея, беше избран за депутат от ГЕРБ в 44 НС, а преди това беше областен управител на гр. Смолян. Никога не съм правила професионални компромиси заради брата на мъжа ми и той не е искал това от мен. Но да, аз имам девер, имам роднини и приятели. Васил има кум в лицето на бивш главен секретар на МВР. Аз репортажи за девера си не съм правила, не са ми предлагани, не съм спирала. Васил за кума си, когото нарича брат – да. Това е въпрос на професионални стандарти. И това ясно очертава разликата между нас. Атаката на Васил въвлече и други колеги покрай записаните от него лични разговори- нерегламентирано, в нарушение на всякави етични, колегиални, професионални, да не говорим за законови норми. Това също описва разликите в нашите стандарти. Надявам се с колегите да продължим работа, както досега, а историята с Васил да намери своя правилен прочит – и в гилдията, и от публиката.“


Share Follow

Leave A Reply