Почти 780 пъти изтребители на НАТО от базите в Европа са били вдигани по тревога през 2016 година за идентификация и наблюдение на движението на руски самолети. Това заявява официален представител на авиобазата на НАТО Рамщайн в Германия, цитиран от агенция Новости. По думите му това е най-големият брой инциденти от времето на Студената война.

epa05314541 Jens Stoltenberg, NATO Secretary General addresses a press conference at the NATO headquarter in Brussels, Belgium, 18 May 2016.  EPA/LAURENT DUBRULE

През 2015 година общият брой активиране на изтребители на НАТО е бил 410, според информацията на ДПА. По мнението на представителя на Алианса това увеличение откроява значителното затормозяване на ситуацията в областта на сигурността в Близкия изток и военното участие на Русия в конфликта в Сирия. Това е довело принудителна активност на турските ВВС в рамките на НАТО. Полетите по тревога на изтребители на Алианса, които не са свързани с руски самолети в Европа, са сравнително редки. През миналата година те са били едва 90 и са свързани с идентификация и наблюдение на военни самолети на други държави.

самолети нато изтребителиСвеждането до минимум на рисковете за инциденти с участието на руски самолети и самолети на алианса е в интерес на всички страни, каза за ДПА представител НАТО. Според него темата се обсъжда и в рамките на Съвета Русия – НАТО.


Share Follow

Leave A Reply