“Постигането на примирие в сирийската гражданска война може да бъде постигнато само с помощта на Русия, която е единствената страна, притежаваща реално влияние над сирийското правителство. Това заяви немският външен министър Зигмар Габриел, съобщава “Асошиейтед прес“, предаде БТА.

epa05555254 A handout photo released on 25 September 2016 by the official Syrian Arab News Agency (SANA) showing Syrian soldiers at Handarat camp in the north of Aleppo, Syria, 24 September 2016. According to SANA, government troops recaptured Handarat camp. EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

снимка: EPA/БГНЕС

По време на посещение в Йордания Габриел заяви, че според него е в интерес на Русия да сложи бързо край на боевете. Той поясни, че Москва не трябва да чака, докато сирийското правителство “се почувства достатъчно силно, че да повярва, че вече няма нужда да слуша Русия“ и да реши, че е достатъчно да има само Иран за свой съюзник.

Карта: BBC

Карта: BBC

По време на пресконференция първият дипломат на Берлин обясни, че преговорите за политическо решение трябва да отделят внимание на интересите на Русия, САЩ и страните от региона, включително Йордания. Той добави, че Европа трябва да играе активна роля, защото е пряко засегната от гражданската война, включително чрез приемането на милиони бежанци.


Share Follow

Leave A Reply