България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции въпреки продължаващите проблеми, за които инвеститорите алармират от години и които с години не се решават. Това заяви заместник-управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Кармен Щрук при представянето на резултатите от годишната анкета на камарата „Бизнес средата в България“, цитиран от БТА.

Щрук отбеляза, че 2016 г. завършва с пореден рекорд за търговския стокообмен между България и Германия – 6,66 млрд. евро. Данните на БНБ сочат 124,2 млн. евро преки чуждестранни инвестиции от Германия за изминалата година, допълни тя.07-07-2009-15-59_image003

Германо-българската индустриално-търговска камара провежда от 2005 г. година анкета за бизнес средата в България сред своите членове. През 2016 г. 102 фирми са се включили в допитването, което се е състояло от 1 февруари до 1 март едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа. Общо 67 на сто от взелите участие фирми спадат към категорията малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, а 33 са големите предприятия.

На въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“ 90% от анкетираните фирми отговарят положително. За сравнение, в миналогодишното допитване 84 на сто от анкетираните са отговорили утвърдително на въпроса.

Близо 59% от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. Прогнозите на 62 на сто от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, като само 6% очакват влошаване.

 


Share Follow

Leave A Reply