Кога реално можем да очакваме България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство?

За съжаление България и Румъния са изпълнили вече над 4 години техническите критерии за влизане в Шенгенското пространство, но „благодарение“ на чисто политически мотиви – използването например на механизма за сътрудничество и проверка като предтекст, възпрепятства влизането на България в Шенген, което е недопустимо. В един момент се иска от България да охранява най-трудната граница, именно външната граница на ЕС с Турция, иска се да се справим с трафика на хора, с миграционната криза, със заплахата от терористични атака и да се борим с организираната престъпност, а не ни се дава достъп до ценния ресурс на Шенгенската информационна система. Когато говорим за Шенген и възможността да няма вътрешни граници на ЕС, ние винаги говорим, че това е възможно единствено, след като външната граница се охранява много добре. Така че да стане сигурен свободният достъп на държавите членки вътре в ЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Много е важно България да стане пълноправен член на Шенген и да използва всичките ресурси на Шенгенската информационна система. Видяхме, че ние успяваме да се справим с охраната на външната граница, но след като нямаме пълен достъп до нужната информация виждаме, че някой път са минавали през границата хора, които са свързани и с терористични организации и с организирана престъпност. След като ние гарантираме сигурността на Европа в момента, имаме признанието, че охраняваме много добре външната граница, крайно време е да поставим въпроса за влизането ни в Шенген.

Кога можем да очакваме този въпрос да бъде поставен през ЕС?

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП винаги поставяме на обсъждане решението на този въпрос в Европейският парламент и в ресорната комисия „Правосъдие и вътрешен ред“. Ще продължим да настояваме това да бъде основна тема и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, защото това е изключително важен въпрос за България, а и за гарантирането на общата европейска сигурност.

Каква е реакцията в Европейският съюз, след случващото се в Македония от последните дни? Какви мерки ще се предприемат? Имате ли информация?

Виждам особено голямо притеснение във всички мои колеги в Европейския парламент. Виждаме, че това е реакцията на всички европейски институции, защото случващото се в Македония застрашава мира и стабилността в балканския регион. Знаем, че този регион е особено взривоопасен и тук е много важно да има мир и добре охранявани граници. Много нелегални мигранти минаха през „Балканския маршрут“. В момента намаля трафика, но случващото се в Македония е тревожен сигнал, че етническия мир и спокойствие в тази част на Европа и Балканите е опасно застрашен. Винаги се е гледало на тези държави като потенциални партньори и бъдещи членове на Европейския съюз и трябва да направим всичко възможно мира и реда в Македония да се запазят. Ние сме непосредствен съсед на Македония и виждате какво се случва в съседна Турция, Сирия е съвсем близо, Крим и Украйна също, така че един нов остров на нестабилност в лицето на Македония би бил прекалено опасен за общата европейска сигурност.

epa05931545 Protestors storm the Parliament after Social Democratic Union of Macedonia with Albanian parties elected new President of the Parliament Talat Dzaferi (not pictured) as they have parliamentary majority, in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 27 April 2017. President Ivanov didn't give the mandate for a new government, Although Zoran Zaev (the leader of SDSM) provided a list of signatures, guaranteeing parliamentary majority he rejected giving him the mandate with explanation that the coalition between Zaev and the Albanian parties (with their platform for two official languages in the country) would destroy the constitutional order in the country. EPA/MAJA ZLATECSKA

EPA/MAJA ZLATECSKA

Смятате ли, че събитията, които се случват в последните години в Европа и в непосредствена близост до Европа, ще накарат ЕС да засили интеграционните си процеси?

ЕС винаги се е опитвал да засили тези интеграционни процеси, но за съжаление напредъка на Македония е особено бавен и незадоволителен. ЕС винаги е обръщал винаги голямо внимание на Западните Балкани и на Македония и Сърбия по-специално. Надявам се и държавите членки и ЕК да направи всичко възможно да се преодолее кризата в Македония и да се даде ясен знак, че ЕС държи на интеграционните процеси на този регион. Въпреки това всичко е в ръцете на македонците, защото е много важно какво се прави в Македония за осигуряване на стабилността и изпълняването на критериите за членство в ЕС.


Share Follow

Leave A Reply