На централния площад „20 април“ в Панагюрище се проведе националният митинг-заря по повод 141 години от Априлското въстание. На честванията присъства президентът Румен Радев.

„След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България.“ Това каза в словото си държавният глава.

Той заяви, че въпреки изминалия век, няколкото войни, възходи и катастрофи, никое поколение не се е отрекло от тези мъченици на свободата.

„Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници. И онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха духа на Европа и Русия“, каза Радев. „Поклон и вечна памет на героите от април 1876. Да живее България“, завърши словото си президентът.


Share Follow

Leave A Reply