“София привлича над половината от инвестициите в страната – 54%, създава 40% от Брутния вътрешен продукт на страната и осигурява най-високия стандарт с най-високи заплати в България.“ Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в своята реч по време на Осмия конгрес на КНСБ, преде “Фокус“.

столична община

снимка: БГНЕС

 

Според Фандъкова нивата на заплащане в София са съотносими с тези в столиците на държавите от нашия регион. “Безработицата в града е около и под 3%. Основен принос за това има финансовата политика на Столичната община, която се изразява в запазването на нивата на данъците и инвестициите в инфраструктурата. Затова ни помогна изключително много диалогът с нашите социални партньори. Като един от най-големите работодателите в страната, Столичната община осигурява работа на много хора в нашия град, като само за изграждането на третия лъч на метрото има назначени около 1800 души“, обясни столичният кмет.

София снимка: wikipedia

София
снимка: wikipedia

Фандъкова допълни от своя страна, че инвестициите за подобряването условията на труд са задачи, които стоят както пред синдикатите, така и пред институциите. “Със съюза на транспортните синдикати реализирахме специални програми срещу насилието над жени, работещи в градския транспорт“, съобщи кметът на София и поясни, че изключително активен и важен за Столична община е диалогът в сектор “Образование“. “Разкрихме нови 130 нови работни места за учители. В сферата на енергетиката имаме добър опит със сключването на колективен трудов договор. Надявам се и разчитам, че този социалният диалог ще продължи“, увери Йорданка Фандъкова.

 

 


Share Follow

Leave A Reply