Нека политиците се уповават по-често на военната експертиза при взимането на важни решения, призова президентът на страната и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев на парада по случай Гергьовден.

„Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството, почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицания защитават родината“, каза държавният глава.

В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност, изтъкна президентът. Трябва да се действа устремно, решително и силно за изграждане на българска войска, по думите му. Подвизите на българската армия остават в съзнанието на народа като символ на гордост, подчерта Радев.

Генерал Румен Радев

Генерал Румен Радев

„За жалост през последните десетилетия ролята и значението на въоръжените сили бяха системно подценявани. Затова днес българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение“, посочи президентът.

Според Румен Радев дълго време се е водел безсмислен спор дали да се влага във въоръжените сили и отбранителните способности и необходими ли са ресурси за водене на пълноценна бойна подготовка. По негови думи е необходима висока военна експертиза за спазване на принципите на прозрачност, равнопоставеност и обективност при формулиране изискванията за избор и договаряне на новопридобиваната военна техника. „Крайното решение на този избор винаги е политически и нека не забравяме, че военното дело и технологията станаха изключително сложни“.

Здраве, мир и благополучие, пожела на българите президентът. По мнението му, когато е силна спойката между армия и народ, тогава и България е силна.


Share Follow

Leave A Reply