Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира умерен икономически растеж в региона от 36 държави, в който работи – от Източна Европа до Мароко и Монголия – като стабилните цени на суровините ще подкрепят Русия и съседните страни й и ще компенсират “насрещните ветрове“ в Турция, съобщи агенция “Ройтерс“, предаде БТА. Банката преразглежда към леко понижение предишната си прогноза от ноември, предупреждавайки за перспективата от засилваща се икономическа и политическа несигурност.

A logo of the European currency Euro stands in front of the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main on June 6, 2013, 2013. The European Central Bank held its key rates unchanged, as widely expected, at its regular monthly policy meeting. The bank's new headquarter is to be finished in 2014. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

снимка: Getty Images

“Цените на петрола се стабилизираха на равнища, доста над тези от първата половина на 2016 година, и руската икономика излезе от 2-годишна рецесия, очаква се растежът в източната част на региона да се засилва постепенно“, изтъква ЕБВР в шестмесечния си икономически доклад, представен днес в Никозия на втория ден от годишната й среща. Банката прогнозира ускоряване на икономическия растеж в региона от 1.8% през 2016 година до средно 2.4% през 2017 година и 2.8%. През ноември ЕБВР очакваше за текущата година растеж от 2.5%. Прогнозата за Турция и Южното и Източното Средиземноморие е леко понижена, отразявайки отчасти геополитическите рискове и опасностите, свързани със сигурността, довели да спад на туризма и инвестициите.

Европа, търговия

От банката преразглеждат към понижение от 0.4 процентни пункта прогнозата си за икономическия растеж на Турция до 2.6 на сто тази година след слабото представяне през 2016 година в резултат на фактори като понижаването на кредитния й рейтинг до спекулативно равнище, извънредното положение след опита за преврат и отслабването на турската лира със 17 процента спрямо долара през 2016 година, тласнало инфлацията до двуцифрена стойност през февруари за първи път от пет години.
“Външното положение положение на Турция остава предизвикателство“, според банката. “Брутните нужди от външно финансиране са близо 25 процента от БВП, така че страната остава зависима от глобалните ликвидни условия“, става ясно от публикувания доклад.

евро

За Русия ЕБВР потвърждава предишната си прогноза за растеж от 1.2% през тази година и 1.4 на сто догодина. В документа се изтъква, че прогнозите са обвързани с голямо геополитическо напрежение в и около страните от зоната на ЕБВР, както и с несигурността на икономическата политика в големите развити икономики след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и британския вот за напускане на Европейския съюз.


Share Follow

Leave A Reply