Министрите на финансите от Г-7 ще се ангажират със съвместна борба срещу заплахата от международни кибератаки. Това става ясно от приета проектодекларация за срещата им в италианския град Бари, съобщава агенция “Ройтерс“, предаде БТА. “Признаваме, че инцидентите в киберпространството са заплаха за нашите икономики и че е необходимо да се разработи политика за реагиране в тази област“, се посочва в документа.

компютър, кибератака

В декларацията се призовава за възприемане на общ подход за бързо установяване на уязвимите места в световната финансова система и се подчертава важността от предприемане на ефикасни мерки за оценка на киберсигурността на равнище компании и сектори. Проектодокументът ще бъде разгледан от финансовите министри и централните банкери от Г-7, преди да бъде публикуван по-късно днес.

epaselect epa05960672 A programer shows a sample of decrypting source code in Taipei, Taiwan, 13 May, 2017. According to news reports, a 'WannaCry' ransomware cyber attack hits thousands of computers in 99 countries encrypting files from affected computer units and demanding 300 US dollars through bitcoin to decrypt the files.  EPA/RITCHIE B. TONGO

снимка: EPA/БГНЕС

Италианският министър на финансите Пиер Карло Падоан заяви пред репортери, че дискусиите по въпроса, които били планирани още преди вчерашните кибератаки, “за съжаление“, са се оказали много актуални. Вчера в резултат на глобална кибератака в близо сто страни бяха заразени десетки хиляди компютри.


Share Follow

Leave A Reply