“68-ма бригада “Специални сили“ в Пловдив ще получи обещаните 3 млн. лева за ремонт на сградния фонд, които бяха обещани от премиера Бойко Борисов в предишния мандат.“ Това заяви днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение във военното формирование днес, съобщава агенция “Фокус“. “По този въпрос разговаряхме с премиера в петък, парите ще бъдат отпуснати отново“, обясни Каракачанов.

5496297

снимка: БГНЕС

Той уточни, че до момента парите не са усвоени, тъй като е имало обжалване. “Причината за обжалването е, че е бил направен доста по-скъп проект за около 5 милиона лева. Този проект трябва да се преразгледа“, поясни военният министър. Според него в момента условията, при които служат в момента българските военнослужещи са тежки, а армията е недооценена. Именно поради това той ще посещава поделенията на място, за да изготви оценка за състоянието на армията, която да предостави за разглеждане в Министерски съвет. Средства за дофинансиране ще могат да бъдат отпуснати при новия бюджет.

командоси, армия

снимка: БГНЕС

Каракачанов коментира, че българското общество трябва да разбере, че армията не е институция само за паради, а тя е призвана да защитава териториалната цялост и суверенитет на страната и живота на българските граждани. По тази причина военнослужещите трябва да получават достойно заплащане, от порядъка поне на 1000 лева. Според неговите думи, в момента един редник получава 608 лева, което е напълно недостатъчно. Той посочи, че в Българската армия има недостиг на над 5000 души. Затова е започната инициатива на новото правителство за донаборната военна служба. На този етап въпросът е все още дискусионен, а обществото не е узряло за това.


Share Follow

Leave A Reply