“Регламентите и организацията на работа са причините за напускането на страната ни, изтъквани от млади лекари, работещи вече в чужбина. Ако за други области в България няма консенсус, повярвайте ми, за здравеопазването има консенсус.“ Това заяви министърът на здравеопазването Николай Петров, който присъства на обсъждане за младите лекари. “Приоритетите не могат да бъдат по силите на един министър, а с усилията на пациентските организации, на бизнеса, на младите лекари да се намери пресечната точка и да се направи план“, обясни Петров.

болница, лекари

снимка: БГНЕС

По думите му кариерното развитие извън България не е лесно, но правителството има ясен приоритет и мерки ще бъдат взети. Здравният министър добави от своя страна, че са водени разговори с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, в които е постигнато съгласие, че трябва да се заложи на правила и регламенти. “Предстои и решаването на затрудненията, които младите лекари срещат при специализациите си“, каза той.

болница

снимка: БГНЕС

Председателят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова също засегна проблемите, свързани с наредбата за специализациите. Тя поясни, че трябва да се намери решение за това всички медицински специалности да представляват интерес за младите медици. Според нея лекарят трябва да е свободен на базата на получените знания и опит, да търси най-доброто решение за лечение на пациентите си, без да бъде ограничаван от клинични пътеки или други затруднения.


Share Follow

Leave A Reply